Het eerste duurzame én circulaire tafelblad | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Het eerste duurzame én circulaire tafelblad

Jaarlijks worden honderdduizenden bureautafelbladen geproduceerd die niet recyclebaar of refurbisheable zijn omdat de drager en toplaag gelijmd zijn met een lijmsoort die niet meer “loslaat”. Hierdoor kunnen drager en toplaag aan het eind van de levensduur niet van elkaar gescheiden worden, en worden tafelbladen verbrand. Dit probleem is het grootst in de projectinrichting voor zakelijke klanten waar kantoorinrichting vaak een afschrijvingstermijn van 7 jaar heeft.

In het circulaire ketenproject gaan drie ketenpartners deze lineaire keten circulair maken, met focus op reuse (R3) en refurbish (R4) van tafelbladen in dezelfde/oude functie. Gezamenlijk gaat men een duurzaam en biobased tafelblad met duurzame losmaakbare lijm ontwikkelen dat geschikt is voor hergebruik. Tevens gaat het consortium een terugnamegarantie model ontwikkelen waardoor tafelbladen keer op keer gerefurbished kunnen worden. En ervaren procesbegeleider gaat deze experimentele ontwikkeling ondersteunen, en het opstellen van een gezamenlijke business case en risicoanalyse begeleiden. De projectdeelnemers zijn voornemens om het circulaire en duurzame tafelblad na afloop van het project samen op de markt te brengen. De toepassing van deze innovatie (in de projectinrichting) leidt zo tot minder verbruik van grondstoffen en CO2 uitstoot, en draagt bij aan een circulaire economie in Nederland in 2050.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.