Het verwerken van digestaat tot eendekroos als veevoervervanger | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Het verwerken van digestaat tot eendekroos als veevoervervanger

Co-vergistingsinstallaties hebben te maken met aanzienlijke kosten voor het afzetten van het restproduct, het digestaat. Om het rendement van co-vergisting van mest te verbeteren zijn slimme oplossingen nodig, zoals bijvoorbeeld… eendenkroos!

Aanleiding: rendement van co-vergisting staat onder druk
In de regio Hoogwoud zijn verschillende land- en tuinbouw bedrijven gevestigd. Mts Groot Karsten vergist de mest van het eigen melkveebedrijf en levert het biogas aan de buurman, bloemenkwekerij Franico. Deze benut het biogas voor de productie van elektriciteit en verwarmt met de restwarmte zijn kassen. Echter: het rendement van co-vergisting van mest staat onder druk door de toenemende kosten voor de inkoop van co-producten en de afzet van het digestaat.

Project: digestaat voor kweek eendenkroos
Idee was het digestaat te gebruiken als voedingsbron voor de kweek van eendenkroos. Kern van het project was het telen van een duurzaam product (eendenkroos) in combinatie met het gelijktijdig afbreken van het digestaat. Afzet van digestaat naar derden is dan niet langer nodig en het rendement van het co-vergistingsproces gaat omhoog.

Kweker Franico richtte in één van zijn kassen voor het eendenkroos een speciale kweekvijver in. Hierdoor kan de teelt van eendenkroos het hele jaar door onder gecontroleerde omstandigheden plaatsvinden. Naast de productie van verschillende soorten eendenkroos is ook onderzoek gedaan naar het oogsten van het kroos. Onderdeel van het project was ook het onderzoeken van de afzetmarkt van eendenkroos binnen de veevoederindustrie. Eendenkroos is immers een ideale eiwitbron voor koeien.

Resultaat: verbeteren rendement
Omdat vele agrarische bedrijven te maken hebben met de hoge afzetkosten voor digestaat, is het aannemelijk dat dit project een groot herhalingspotentieel heeft. Naast het verbeteren van het rendement van de biogasinstallaties, leidt het project ook tot de productie van een nuttig product. Doordat eendenkroos eiwitrijk veevoer is, kan de import van sojaschroot wellicht omlaag. Naast het gebruik van eendenkroos als eiwitvervanger in veevoer, is binnen het project ook onderzoek uitgevoerd naar toepassingsmogelijkheden in de farmaceutische industrie.

Winst
Naast de financiële voordelen kan dit project ook een bijdrage leveren aan de CO2-besparing; enerzijds door de afname van het transport van digestaat, anderzijds door verminderde invoer van sojaschroot uit Zuid-Amerika.

Titel:

Het verwerken van digestaat tot eendenkroos als veevoervervanger

Penvoerder:

Franico

Contactpersoon:

Dhr. N. Karsten

Adres:

Groene Wuiver 2A, 1718 LM, Hoogwoud

Telefoonnummer:

0226-355713

E-mail:

franico@hi.nl

Partners:

Groot Karsten Vergisting, Koenis BV, Karo BV, WUR Livestock research

Looptijd:

1-11-2010 - 31-12-2011

Innovatieagenda:

Effectieve en efficiënte vergistingsketen

Projectnummer:

EVTP01052

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.