Het vissersschip van de toekomst | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Het vissersschip van de toekomst

De visserij staat voor een grote uitdaging met betrekking tot duurzaamheid. Huidige vissersschepen worden aangedreven door fossiele brandstoffen en hebben een hoog energieverbruik. Echter worden de regels omtrent uitstoot en natuurverstoring steeds meer aangescherpt. Zo mag er vanaf 2030 niet meer worden gevist in Natura2000-gebieden met de huidige schepen. Krijn Verwijs is een innovatieve voorloper in de mosselsector en wil haar vloot verduurzamen. Schepen zijn namelijk dé vervuilende factor in de visserij, terwijl de producten zelf (vissen en schelpdieren) een zeer gezonde en duurzame optie zijn voor dierlijk eiwit.

In samenwerking met Maaskant Shipyards en Murre Technologies wordt een zero-emissie mosselkotter ontwikkeld, die volledig elektrisch wordt aangedreven en is uitgerust met efficiënte, geautomatiseerde zaai- en oogstsystemen. Het schip zal geschikt zijn voor de huidige vislocaties, zoals de Oosterschelde en Waddenzee (Natura2000-gebieden), maar ook voor de Noordzee. Hier zijn namelijk ook plannen om mosselen te gaan kweken op aangewezen ‘eiwitkavels’ via de duurzame hangcultuur-methode. Het voortraject en haalbaarheidsstudies zijn al uitgevoerd, waardoor het zero-emissie schip binnen twee jaar in het water zal liggen. Vervolgens zal het schip nog een jaar worden getest en gedemonstreerd aan de sector, waardoor de verwachting is dat op korte termijn veel (mossel)vissers zullen volgen en overstappen op elektrisch aangedreven schepen. Met dit project wordt daarom een grote stap gezet in de verduurzaming van de visserijsector.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.