Hoge temperatuur pervaporatie met een nieuw anorganisch microporeus membraan | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Hoge temperatuur pervaporatie met een nieuw anorganisch microporeus membraan

ECN, Universiteit Twente, Pervatech, Shell Global Solutions International en Akzo Nobel Chemicals ontwikkelen in dit project een nieuw type membraan voor het afscheiden van water uit organische mengsels. Het nieuwe membraan moet kunnen werken bij temperaturen tot 150 °C. Daarmee zou de techniek een goed alternatief zijn voor veel destillatieprocessen. Destillatie kost veel energie, dus het besparingspotentieel is aanzienlijk.

Aanleiding: destillatie kost veel energie
In de Nederlandse procesindustrie wordt ongeveer 40 procent van de energie gebruikt voor scheidingsprocessen. Een groot deel hiervan zijn thermische processen, waarvan destillatie de bekendste en meest gebruikte is. Een belangrijk nadeel van destillatie is dat de thermodynamische efficiëntie zeer laag is, onder andere doordat alle componenten uit de vaak vloeibare mengsels moeten worden verdampt. Dit vergt veel energie.

Oplossing: pervoratie via een membraan
Een alternatief is pervaporatie via een membraan. Dan hoeft maar één component via verdamping uit de vloeistof te worden gehaald. Mede hierdoor is het energiegebruik van deze techniek tot wel 90 procent lager dan van destillatie. Op de markt zijn polymeermembranen beschikbaar voor het afscheiden van water uit mengsels van organische stoffen. De stabiliteit van deze membranen wordt evenwel gegarandeerd tot maar 95 °C. Dat beperkt de markt tot end-of-pipe-toepassingen onder relatief milde omstandigheden. Zou het temperatuurgebied reiken tot 150 °C dan zou de membraantechnologie een veel groter marktpotentieel hebben.

Project: ontwikkeling van anorganische membranen
ECN, Universiteit Twente, Pervatech, Shell Global Solutions International en Akzo Nobel Chemicals onderzoeken en ontwikkelen anorganische membranen. Theoretisch is het mogelijk om zulke membranen te maken, met een aanvaardbare selectiviteit die tegen de bedoelde hoge temperaturen bestand zijn en stabiel blijven werken. In de praktijk is het echter nog niet gelukt ze te ontwikkelen. Genoemde partijen zien kansen om dit te veranderen.

Doel
Bij succesvolle ontwikkeling zijn er in de Nederlandse petrochemische industrie significante energiebesparingen mogelijk, van 7 tot misschien wel 14 PJ per jaar. De wereldmarkt voor een dergelijke membraantechnologie wordt geschat op enkele honderdduizenden vierkante meters.

Titel Hoge temperatuur pervaporatie met een nieuw anorganisch microporeus membraan
Penvoerder Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)
Contactpersoon dhr. H.M. van Veen
Adres Postbus 1, 1755 ZG Petten
Telefoonnummer 0224 – 56 49 49 (algemeen) of 0224 – 56 49 16 (direct)
E-mail vanveen@ecn.nl
Website www.ecn.nl
Partners Univ. Twente, Pervatech BV, Shell Global Solutions International BV, Akzo Nobel Chemicals BV
Looptijd Looptijd: juli 2005 – juni 2007
EOS-regeling Lange Termijn
Projectnummer EOSLT01023

Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/EOSLT01023...

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.