Holland Health House | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Holland Health House

In onze mindset over ziekenhuizen is alles gericht op de ziekte en niet op gezondheid.  Alles is gericht op een passieve houding van de bezoeker in dit medische bolwerk. Als we de grootte van het ziekenhuis willen aangeven doen we dit in aantallen bedden en je lígt in het ziekenhuis! Waarom behandelen we onze patiënten zo passief?

Een verblijf in het ziekenhuis heeft een sterke negatieve invloed op het lichaam, met name bij kwetsbare patiënten. Ingrijpende operaties verergeren dit effect. De algehele conditie gaat achteruit; het functioneren en de zelfredzaamheid nemen af. Echter wanneer patiënten tijdens het ziekenhuisverblijf actief blijven, treden deze invloeden minder op, vindt beter en sneller herstel plaats en daalt het risico op complicaties. Om ziekenhuizen en patiënten in staat te stellen deze voordelen te benutten, introduceert de Jong Gortemaker Algra architecten het Holland Health House (HHH): een set wetenschappelijk gefundeerde praktische interventies en keurmerk, gebaseerd op een holistische visie op zorgorganisatie en ruimtelijk ontwerp.

Wanneer ziekenhuizen er in zouden slagen de focus te verleggen naar het actief houden van patiënten tijdens een ziekenhuisverblijf in plaats van passief te behandelen, zijn hier grote voordelen mee te behalen. Patiënten zouden de soms catastrofale gevolgen voor lichamelijk, intellectueel en emotioneel functioneren van een ziekenhuisopname vermijden en voor ziekenhuizen betekenen een kortere ligduur en een lagere kans op complicaties en heropnames niet alleen dat de kwaliteit van zorg toeneemt maar ook een verhoogde efficiency.

Vanuit die visie biedt HHH ziekenhuizen praktische organisatorische en ruimtelijke interventies die gasten stimuleren zelf de regie te nemen over een actief herstelproces naar de beste haalbare staat van gezondheid. De op actuele wetenschappelijke inzichten gebaseerde fysieke, cognitieve en sociale stimuli die in de HHH interventies zijn verwerkt, maken een actief herstelproces mogelijk en vergroten de capaciteit van ouderen.

Binnen het nieuwe concept het HHH wordt door een compleet andere indeling in dagritme en van de plattegrond de gast gestimuleerd tot activering van geest en lichaam. Het dagritme en het sterker maken van de gast staat centraal en niet het bed! Dit zal niet alleen een totale verandering van de inrichting van de infrastructuur van bestaande ziekenhuizen betekenen, maar het HHH vraagt ook om een gedragsverandering. Het ritme van het HHH draait om de traditionele 3 x 8-urige “werkdag”. In het HHH zal deze verdeling bestaan uit 8 uur activeren, 8 uur ontspannen en 8 uur slapen. Dit betekent een totaal andere invulling van het dagritme tijdens een opname en daarmee ook een totaal andere invulling van ruimte.

Door het ‘ontwerpen’ van het keurmerk: HHH kunnen we een aantal eisen, kenmerken en wensen vastleggen waar een afdeling aan moet voldoen om het keurmerk te mogen dragen.

 

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.