Holland House of Horticulture | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Holland House of Horticulture

Holland House of Horticulture Roemenië van start

Op 31 juli 2015 is het Holland House of Horticulture Roemenië van start gegaan. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Den Haag werd een Partners for International Business (PIB) samenwerkingsovereenkomst getekend.

Roemeense markt voor glastuinbouw
Met hulp van Europese fondsen zal Roemenië de komende jaren € 9,3 miljard investeren in de agrarische sector. Glastuinbouw is daarbij een van de prioriteiten. Doordat er de laatste decennia weinig geïnvesteerd is in moderne kassen in Roemenië, zijn veel kassen verouderd en toe aan renovatie. Lokaal geproduceerde groenten en fruit hebben slechts een klein marktaandeel in het totale aanbod. Tegelijkertijd is er een groeiende vraag naar groente en fruit vanuit de consument en zijn er Europese fondsen ter ondersteuning van de landbouw beschikbaar. Dit biedt kansen aan Nederlandse kassenbouwers.

Holland House of Horticulture
Het cluster Holland House of Horticulture biedt een unieke combinatie van kennis en technologie, waarmee men een boegbeeld vormt voor de Nederlandse kassenbouwsector op de Roemeense markt. Holland House of Horticulture bestaat uit de volgende bedrijven: Aweta (sorteer- en verpakkingssystemen), Luiten Greenhouses (scherm installaties), Metazet Formflex (teeltgoot- en logistieke systemen), Van der Knaap Groep (organische bewortelings- en groeimedia), PB Techniek B.V. (elektro- en watertechniek), Van der Windt verpakkingen (verpakkingsmateriaal), Verbakel Groep (ontwerp en realisatie van projecten, inclusief klimaatbeheersing).  Het cluster wordt in het project ondersteund door Helfferich Consult (agribusiness development support).

Samen met de Nederlandse overheid zet het cluster de komende jaren in op het ontwikkelen van kennis van moderne Nederlandse kassenbouwtechnieken onder Roemeense telers, maar ook op overheidsniveau. Daarnaast wordt samen met de Nederlandse ambassade gewerkt aan het wegnemen van administratieve barrières voor markttoegang en het promoten van de Nederlandse glastuinbouwsector in Roemenië.

Partners for International Business
Partners for International Business (PIB) is een programma van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Met deze dienstverlening sluit de Nederlandse overheid een partnerschap met het bedrijfsleven. PIB is voor groepen van bedrijven, eventueel aangevuld met kennisinstellingen, die gezamenlijk een buitenlandse markt willen betreden. Daarbij wordt gewerkt vanuit een afgestemde strategie in plaats van losstaande activiteiten.

Met economische diplomatie kan de overheid handels- en investeringsbelemmeringen proberen weg te nemen, zodat ondernemers kansen kunnen verzilveren. PIB richt zich op Nederlandse bedrijven uit de Topsectoren (Energie, Life Sciences & Health, Creatieve Industrie, Water, Agrofood, Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, High Tech Systemen en Materialen, Logistiek en Chemie) en op een aantal focuslanden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.