HOLMES: Securing the Internet of Things at Home | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

HOLMES: Securing the Internet of Things at Home

De ontwikkelingen op het gebied van slimme apparatuur gaan snel. Steeds meer apparaten krijgen naast hun hoofdfunctie de mogelijkheid om verbinding met het internet te maken of anderszins binnen een netwerk te opereren.

Apparaten worden zo slimmer en kunnen effectiever of efficiënter ingezet worden dan hun meer analoge voorlopers. Een voorbeeld hiervan is de slimme meter die door energiemaatschappijen ingezet kan worden om het energieverbruik nauwkeuriger en op afstand te kunnen meten en tegelijkertijd de eindgebruiker meer inzicht kan geven in zijn eigen gebruik.

Deze verbonden apparaten brengen veel voordelen met zich mee, maar er is ook een keerzijde. De allegaar aan apparatuur, veelal zo goedkoop mogelijk geproduceerd, zorgt in toenemende mate voor beveiligingsrisico’s. Zo blijkt apparatuur niet zelden slecht in elkaar te steken of slecht onderhouden te worden door de producent van de goederen. Daarnaast groeit de interesse van kwaadwillenden om deze apparatuur te misbruiken: het gaat om laaghangend fruit.

Ook binnen de thuisomgeving en het MKB wordt er in toenemende mate gebruik gemaakt van slimme, verbonden apparaten. Binnen deze omgevingen kunnen de risico’s van het Internet of Things extra groot zijn, met name omdat er binnen deze domeinen relatief weinig kennis over IT bestaat en beveiliging daarvan geen prioriteit heeft.

Met HOLMES willen wij de risico’s van het Internet of Things binnen de thuissfeer en het MKB verkleinen. HOLMES is een veilige thuisrouter die fungeert als een centrale gateway voor alle apparaten op het netwerk. Door het actief monitoren en scannen van netwerkverkeer en actieve apparaten detecteert Holmes beveiligingsrisico’s en wordt de gebruiker daarover geïnformeerd door middel van een mobiele applicatie. Holmes blokkeert bekende dreigingen, verhoogt de persoonlijke privacy op het web en verhoogt de mate van security awareness door directe interactie met de gebruiker. Daarmee verhogen wij de veiligheid van en het vertrouwen in de Nederlandse ICT-infrastructuur en pakken we de structurele problemen aan die het Internet of Things met zich meebrengt.

Haalbaarheidsonderzoek

Dit projectvoorstel omvat de ontwikkeling van hardware en software die compatibel moet zijn met netwerkapparatuur van Internet service providers en een verscheidenheid aan apparaten. Er moet onderzocht worden welke technologie gebruikt kan en moet worden en hoe deze geïntegreerd moet worden tot een voor een gemiddelde gebruiker bruikbaar systeem. Ook hoe het systeem effectief moet communiceren met gebruikers om tot het gewenste resultaat te komen, is op dit moment een open vraag.

Het haalbaarheidsonderzoek bestaat uit het aangaan van intensieve relaties met externe partijen, het opstellen van een realistisch threat model, het uitvoeren van onderzoek naar en het opmaken van een ontwerp gebaseerd op dat model. Vervolgens zal het ontwerp worden omgezet naar een functionele specificatie, resulterend in een werkend, gevalideerd en geverifieerd prototype. Organisatie Dit project zal door Slatman IT in nauwe samenwerking met Distribute uitgevoerd worden. In deze samenwerking komt kennis van IT, informatiebeveiliging en gedistribueerde systemen samen. Daarnaast zullen er, zoals beschreven in de vorige sectie, intensieve samenwerkingen met externe partijen zoals internet service providers gevormd worden om het product commercieel inzetbaar te maken.

Contact

Herman Slatman

https://holmes.slatman-it.nl

Slatman IT

Amstelstraat 37

7523 SR Enschede

info@slatman-it.nl

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.