Hoogefficiënte en goedkope zonnecellen van amorf silicium | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Hoogefficiënte en goedkope zonnecellen van amorf silicium

Dunne film zonnecellen van amorf silicium zijn in opkomst, mede doordat ze zeer geschikt zijn voor massaproductie. Het rendement is echter relatief laag. Dit project ontwikkelde een technologie voor het aanbrengen van een reflecterende laag in de cel. Resultaat: er is 15 procent meer licht omgezet in elektriciteit.

Aanleiding: zonnecellen van kristallijn silicium domineren PV-markt
De PV-markt is gedomineerd door zonnecellen van kristallijn silicium. Deze zijn relatief duur door de hoge materiaal- en productiekosten.

Project: zonnecellen van amorf silicium bieden een alternatief
Een alternatief voor deze relatief dure zonnecellen, zijn zonnecellen van amorf silicium . De efficiëntie waarmee deze cellen zonlicht omzetten in energie is lager, maar het materiaalgebruik is veel geringer. Bovendien bieden amorf silicium zonnecellen de mogelijkheid voor massafabricage. Er is dan sprake van ‘dunne film’ zonnecellen.

Doel: rendement 'dunne film' zonnecellen verhogen
Zonnecellen van amorf silicium zouden een nog groter marktpotentieel hebben, als hun rendement verbetert. Daarop is dit project gericht.

Winst: 15 procent rendementsverhoging door replicatielaag
De bedoeling is om de efficiëntie van een amorf silicium zonnecel met 15 procent te verhogen door in de cel een zogeheten replicatielaag met een geoptimaliseerde textuur aan te brengen.

Light trapping
Deze laag weerkaatst het licht dat niet is geabsorbeerd onder een bepaalde hoek terug naar de siliciumlaag, waardoor de cel meer licht omzet in elektriciteit. Deze technologie heet light trapping. Een nevenvoordeel hiervan is dat de siliciumlaag in de zonnecel dunner kan worden, waardoor een verdere kostprijsreductie ontstaat. Uiteindelijk moest het project een zonnecel van amorf silicium opleveren, waarmee op kostenefficiënte wijze zonne-energie is gegenereerd.

Partners
Dit project is uitgevoerd door het bedrijf OM&T, in samenwerking met de TU Delft en IPV Jülich uit Duitsland. OM&T heeft specifieke kennis in huis met betrekking tot mastering en electro plating processen, replicatietechnieken, dunne film depositie en systeemintegratie. De TU Delft en IPV Jülich zijn beiden kennisinstellingen met veel kennis en ervaring op het gebied van amorf silicium zonnecellen.

Titel

Hoogefficiënte en goedkope zonnecellen van amorf silicium

Penvoerder

OM&T BV

Contactpersoon

Subsidiefocus BV, mevrouw C.M. Kivits

Adres

Postbus 3548, 5203 DM ‘s-HERTOGENBOSCH

Telefoonnummer

073 – 646 54 75

E-mail

chantal.kivits@subsidiefocus.nl

Website

www.om-t.net

Partners

Technische Universiteit Delft, IPV Jülich

Looptijd

1 oktober 2008 – 31 december 2010

EOS-regeling

Korte Termijn Onderzoek

Projectnummer

KTOT01028Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.