HTC The world’s smartest grid! | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

HTC The world’s smartest grid!

Doel:
Doelstelling is het eerste grootschalige Smart Grid in Nederland op een kantorenlocatie. Daarbij wordt een open innovatieplatform gecreëerd waardoor perspectief ontstaat op de ontwikkeling van business cases door derden.

Korte omschrijving:
Over vier jaar willen de projectpartners:

1
Ten minste 150 - 200 elektrische voertuigen met bijhorende infrastructuur (laadpunten), lokale opwekking en andere gebruikers (zoals gebouwinstallaties) gekoppeld hebben aan het open innovatieplatform;

2
Het platform inzetten om het gebruik van het kantoorpark en de voertuigen te voorspellen en deze kennis in te zetten voor het slim laden. Daarbij de ontwikkeling van het Open Smart Charging Protocol, met 24-uurs forecast van de beschikbare capaciteit op de kabel per kwartier. Het aanbieden van de informatie, die via dit protocol geleverd wordt, wordt doorontwikkeld tot een volwaardige dienst vanuit de netbeheerder.

3
Een business case hebben voor smart charging.

4
Het HTC programma uitbreiden met minimaal twee additionele smart grid projecten, experimenten en investeringen. Op dit moment is hiervoor het energiegebruik van een van de kantoren op de HTC in beeld (i.s.m. het Smart Energy Collective).

Aanleiding:
De High Tech Campus (HTC) te Eindhoven is een kantorenlocatie met een internationale uitstraling waar dagelijks circa 9000 mensen aan het werk zijn. Momenteel rijdt een beperkt percentage elektrisch, dit is stijgende. Het is de verwachting dat de elektrische auto in de komende 10 jaar een aanzienlijk deel van de dagelijkse vloot gaat uitmaken.

Het elektriciteitsnetwerk op de campus overschrijdt hiermee de randen van zijn capaciteit. Bovendien wordt het terrein verder uitgebreid met parkeergarages en kantoorgebouwen. Daarnaast worden de komende jaren decentrale energieopwekkers op het terrein geplaatst waardoor het nog drukker wordt op het lokale stroomnet. Dit vraagt om een slim energienet.

De HTC is een kansrijke testomgeving met het oog op smart charging, smart offices en daaraan gekoppelde ontwikkelingen op smart grid gebied. Vooral de aanwezigheid van innovatieve spelers zoals Philips, ASML, ABB en NXP, als ook de schaalgrootte van dit project maakt het interessant, aangezien hier echt de positieve business cases van smart grid solutions t.o.v. klassieke netuitbreiding bewezen kan worden.


Resultaat:
Een grootschalig open innovatie platform voor kantorenlocaties. Hieraan kunnen ten minste 150 tot 200 elektrische voertuigen met bijhorende infrastructuur (laadpunten), lokale opwekking en andere gebruikers (zoals gebouwinstallaties) worden gekoppeld.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.