Hydrogen Storage materials and Reactors: HyStoRe | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Hydrogen Storage materials and Reactors: HyStoRe

Knelpunt in de waterstofeconomie is de opslag van waterstof. Hiervoor zijn voor de hand liggende oplossingen in metaal of keramiek. Dit project onderzocht de praktische toepassing van deze systemen. Met als doel één of meer nieuwe, geschikte materialen voor waterstofopslag.

Aanleiding: opslag van waterstof lastig
In de waterstofeconomie van de toekomst is een grote rol weggelegd voor brandstofcellen. In mobiele toepassingen en de kleinschalige stationaire elektriciteitsproductie. Een van de knelpunten hierbij is de opslag van de waterstof om deze brandstofcellen aan te drijven. Samenpersen tot een gasvormige of vloeibare brandstof kost namelijk erg veel energie en levert een te geringe energiedichtheid op.

Oplossing: nieuwe typen sorbentia
Voor de hand liggende oplossing is opslag van waterstof in metaal of keramiek. Enkele voorbeelden daarvan zijn al beschikbaar, zoals LaNi5-H, Mg2Ni-H en Mg-H. Deze hebben echter nog steeds een te geringe opslagcapaciteit, lijden in het gebruik sterk aan mechanische slijtage, verbrossing, en vereisen actieve koeling en verhitting bij het laden en ontladen. Daarom wordt nu gedacht aan allerlei nieuwe typen vaste sorbentia, zoals alkali-boriumhydriden, metallische glazen, Mg-Ti-H metastabiele legeringen, nanocomposieten van nieuwe en bestaande metaallegeringen op koolstof nanobuisjes enzovoort. In theorie voldoen sommige van deze nieuwe typen opslagmaterialen aan de gestelde eisen. Onder ideale omstandigheden en op een zeer kleine schaal hebben sommige composities hun belofte ook al waargemaakt.

Project: stapsgewijs en toepassingsgericht onderzoek naar nieuwe toepassingen
Voor praktische toepassing van de genoemde materialen is een hoge opslagcapaciteit niet het enige criterium. Andere relevante eigenschappen zijn het ab- en desorptievermogen, de mechanische stabiliteit en warmte- en massatransport onder realistischeomstandigheden en bij cyclische belasting. Bovendien moet voor de praktische toepassing gekeken worden naar de mogelijkheden van opschaling van de technologie en de gevolgen van vervuiling. Dit project onderzocht al die onderwerpen stapsgewijs en toepassingsgericht. Dit gebeurde aan de hand van evaluaties, modellering van nieuwe materiaalcombinaties en tests onder praktijkomstandigheden. Ook werd in dit onderzoek gekeken naar de verbetering van materiaaleigenschappen, componenten en procesontwerpen. Met als doel één of meer nieuwe, geschikte materialen voor waterstofopslag.

Titel Hydrogen Storage materials and Reactors: HyStoRe
Penvoerder Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)
Contactpersoon De heer dr. W.G. Haije
Adres Postbus 1, 1755 ZG PETTEN
Telefoonnummer 0224 - 56 4790
E-mail haije@ecn.nl
Website -
Partners Universiteit Utrecht, Technische Universiteit Eindhoven en HyGear BV
Looptijd 1 juli 2007 - 30 juni 2007
EOS-regeling Lange Termijn
Projectnummer LT06024

Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/EOSLT06024...

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.