Hydropyrolyse | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Hydropyrolyse

Met pyrolyse kunnen verschillende soorten biomassa worden omgezet in een vloeibaar product. Deze bio-olie is echter nog geen volwaardige vervanger van aardolie(producten). In dit project is onderzocht of het mogelijk is om de kwaliteit van de olie te verbeteren door toevoeging van waterstof en gebruik van katalysatoren.

Aanleiding: laag rendement omzetting lignocellulose naar ethanol
Het vervangen van aardolie als basis van energie en producten door biomassa - de bio-based economy - is een belangrijke route naar vermindering van CO 2 -uitstoot. Bio-ethanol wordt nu in Europa voornamelijk gemaakt uit sucrose (uit suikerbieten) en zetmeel (uit graan en maïs), de zogenoemde eerste generatie grondstoffen. Nadeel van deze grondstoffen is dat er veel land voor nodig is voor de teelt, dat onttrokken wordt aan de voedselproductie. De tweede generatie biobrandstoffen zal gebaseerd zijn op afvalstromen uit de landbouw en voedselverwerkende industrie. Deze zijn rijk aan lignocellulose, in principe een goede grondstof voor de productie van ethanol. De huidige processen om lignocellulose om te zetten naar ethanol hebben echter een laag rendement en zijn duur.

Project: hydropyrolyse
Een alternatieve route om van lignocellulose naar ‘groene’ brandstoffen te gaan is via het pyrolyseproces. Bij pyrolyse wordt biomassa zonder toevoeging van zuurstof verhit. Daarbij ontstaat een vloeibaar product, de bio-olie. In principe komen veel soorten biomassa in aanmerking om op deze manier verwerkt te worden, waardoor het proces zeer flexibel is.

De bio-olie is echter nog niet stabiel genoeg is om als transportbrandstof te dienen. Bekend is dat de stabiliteit van de bio-olie kan worden verbeterd door deze te laten reageren met waterstof bij hoge druk. In dit project is onderzocht of het ook mogelijk is om de olie te stabiliseren bij omgevingsdruk. Daarbij is ook het effect van verschillende katalysatoren onderzocht.

Resultaten: stabielere bio-olie
De resultaten laten zien dat zekere combinaties van waterstof en katalysator positief kunnen uitwerken op de stabiliteit van de olie. Om meer eenduidige conclusies te trekken is echter nog wel vervolgonderzoek nodig, waarin op nog meer systematische wijze de katalysatoren bereid en getest moeten worden.

Het project is uitgevoerd door BTG Biomass Technology Group B.V.

Titel:

Hydropyrolyse

Penvoerder:

BTG Biomass Technology Group B.V.

Contactpersoon:

De heer R.H. Venderbosch

Adres:

Postbus 835, 7500 AV Enschede

Telefoonnummer:

053-4862281

E-mail:

venderbosch@btgworld.com

Website:

www.btgworld.com

Partners:

geen

Looptijd:

1 oktober 2009 - 31 maart 2011

EOS-regeling:

Nieuw Energieonderzoek

Projectnummer:

NEOT07004



Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.