Hyperlokaal kledingreparatie ecosysteem | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Hyperlokaal kledingreparatie ecosysteem

Hyperlokaal kledingreparatie ecosysteem Reparatie is een key strategie om het nationale doel te bereiken om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken, omdat het helpt om materialen zo lang en zo goed mogelijk in gebruik te houden. Het doel van dit circulaire ketenproject is het opzetten van een hyperlokaal kledingreparatie-ecosysteem om de gebruiks- en levensduur van kleding op grote schaal te verlengen. De circulaire Thuisbezorgd voor het fixen van je kleding Je kleding laten repareren is een ouderwets idee geworden, of het wordt gefaciliteerd via centrale reparatiecentra waar items honderden kilometers voor heen en weer reizen. Dat terwijl er in iedere stad kleermakers en reparatie experts aanwezig zijn die voor consumenten en kledingmerken aan de slag kunnen.

Dit circulaire ketenproject heeft als doel een revolutie teweeg te brengen in kledingreparaties door lokale spelers structureel met elkaar te verbinden en hyperlokale reparatiediensten op schaal aan te bieden. Hierdoor blijven materialen langer in gebruik, wordt de textiel afvalberg verkleind en wordt waarde zo lokaal mogelijk gecreƫerd en behouden. Het ontwikkelen van deze blauwdruk voor een hyperlokaal kledingreparatie ecosysteem is nog maar het begin.

Het doel is om een netwerk op te bouwen dat blijft groeien: aansluiten van kleermakers - van Amsterdam tot Den Haag - en van kledingmerken - van circulaire koplopers tot marktleiders. Uiteindelijk kunnen Nederlandse consumenten kleding repareren met een paar simpele klikken. Het verhaal is rond door alle reparatie-inzichten (bijv. frequente reparaties, issues met reparatie) te benutten om ze terug te voeren naar het begin van de keten: waar we kledingmerken helpen datagestuurde ontwerpbeslissingen te nemen voor een lange levensduur en repareerbaarheid. En dan begint het verhaal opnieuw.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.