Intelligent Netwerk Zeewolde en Energie Transitie (INZET) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Intelligent Netwerk Zeewolde en Energie Transitie (INZET)

In Zeewolde is het initiatief genomen om te komen tot een intelligent netwerk voor de elektriciteitsvoorziening. Het samenwerkingsverband werkt onder de naam INZET (intelligent netwerk Zeewolde en energietransitie). Uitgangspunt is het volledig lokaal gebruiken van lokaal opgewekte duurzame energie.

Project: buffering van biogas in combinatie met energievraag
Het probleem bij zonne- en windenergie is de weersafhankelijkheid. Het consortium heeft de heilige graal voor de oplossing van dit elementaire probleem gevonden in de inzet van buffering van biogas in combinatie met vraagsturing via het EMS. Als er geen wind is, zal de biogasgenerator op volle toeren draaien.

Energie is vraaggestuurd
In de eerste vier jaar wil het consortium 50% van de huishoudens en bedrijven aansluiten op het intelligente netwerk. De intelligentie wordt gebruikt om aan de vraagkant te sturen op basis van beschikbare energie, dynamische prijsvorming en uiteraard de persoonlijke uitgangspunten van de individuele consument.

Resultaat: besparing van 3-5 eurocent op duurzame stroom
Naar verwachting zal 50% van de energievraag bij huishoudens en 33% bij bedrijven op den duur stuurbaar zijn. Via de coöperatie Zeenergie kan de consument mee investeren in duurzame energieopwekking. Naar verwachting wordt de prijs voor 100% duurzame stroom van eigen bodem per kWh tot 3-5 eurocent lager voor de consument en zullen de producenten een gelijk deel meer ontvangen.

Partners
Het project is een samenwerking van Zeenergie (lokale energiecoöperatie van burgers), de windmolenparken van Raedthuys en De Sternweg (2012) en de biovergisting van Van der Knaap, Greenchoice de leverancier van 100% groene energie, Proxenergy BV (energie management systeem, EMS), de netbeheerder Alliander, de gemeente Zeewolde en de provincie Flevoland.

Titel

Intelligent Netwerk Zeewolde en Energie Transitie (INZET)

Penvoerder

Zeenergie - Coöperatieve Vereniging Duurzame Energie Zeewolde UA

Contactpersoon

De heer L.A.F. Godschalk

Adres

Parkpoort 54, 3894 BN Zeewolde

Telefoonnummer

06 3060 4043

E-mail

info@zeenergie.nl

Website

http://www.zeenergie.nl

Partners

Raedthuys Groep BV, Initiatiefgroep Windmolenproject Sternweg, van der Knaap, Greenchoice, Proxenergy BV, Alliander, gemeente Zeewolde, provincie Flevoland.

Looptijd

01.01.2012 - 31.12.2014

EOS-regeling

Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN)

Projectnummer

IPINS01002

Geplaatst op: 14-12-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.