Katalysatoren voor de CO2-vrije productie van energie met membraan- en sorbentreformers | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Katalysatoren voor de CO2-vrije productie van energie met membraan- en sorbentreformers

In de transitie naar een duurzame energiehuishouding is een voorname rol weggelegd voor de CO2-vrije productie van elektriciteit uit fossiele brandstoffen. Van essentieel belang zijn gespecialiseerde katalysatoren die in dit project mogelijk zijn ontwikkeld.

Aanleiding: C02-vrije productie elektriciteit afhankelijk van katalysatoren
CO2-vrije productie van elektriciteit uit fossiele brandstoffen is op een elegante manier mogelijk met behulp van membraan- en sorbentreactoren. In dergelijke reactoren worden koolwaterstoffen en stoom met behulp van een katalysator omgezet in waterstof en kooldioxide. De verkregen waterstof kan vervolgens worden ingezet voor elektriciteitsproductie. De CO2 wordt afgevangen voor bijvoorbeeld sequestratie.

Project: ontwikkeling katalysatoren voor C02-vrije productie
Een efficiënte werking van membraan- en sorbentreactorenhangt mede af van de beschikbaarheid van gespecialiseerde katalysatoren. Deze waren nog niet ontwikkeld. Binnen de toenmalige onderzoeksprogramma’s lag de nadruk op de vervolmaking van membranen en CO2-adsorbentia en niet op toegewijde katalysatoren.

In de meeste systemen waren niet-gespecialiseerde, in de handel verkrijgbare standaardkatalysatoren gebruikt. De hiermee geassocieerde problemen (onvoldoende activiteit bij lage temperaturen, deactivering door koolstofvorming of instabiliteit, beschadiging van/door het membraan of adsorbent) zouden op termijn een serieuze bottleneck gaan vormen.

Haalbaarheid technologie
Kortom: de haalbaarheid van het efficiënt en economisch toepassen van membraan- en sorbentreactortechnologieën voor de productie van duurzame energie zou staan of vallen met de beschikbaarheid van actieve, stabiele en relatief goedkope katalysatoren.

Project
Dit project had dan ook als doelstelling om een kosteneffectieve katalysator te ontwikkelen die geschikt zou zijn voor toepassing in membraan- en sorbentreformers. Hiertoe is utigebreid en zeer divers (laboratorium)onderzoek verricht. De research is ondersteund door geavanceerde computersimulaties en -modellen.

Concreet streefde het project naar de volgende resultaten:
  • er is een katalysator ontwikkeld die volledig voldoet aan de gestelde eisen met betrekking tot activiteit (kostprijs) en duurzaamheid;
  • er is een techno-economische evaluatie uitgevoerd naar de marktpotentie van deze katalysator;
  • er is aanzienlijk meer (fundamentele) kennis beschikbaar omtrent de katalytische activiteit en het reactieproces.
Partners
Het project is uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en de Technische Universiteit Eindhoven. Afhankelijk van de resultaten zou Shell bereid zijn om op eigen kosten de ontwikkelde katalysator in het productieproces te testen.

Titel Katalysatoren voor de CO2-vrije productie van energie met membraan- en sorbentreformers
Penvoerder Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)
Contactpersoon Dhr. P. van Beurden
Adres Postbus 1, 1755 ZG PETTEN
Telefoonnummer 0224 56 81 53
E-mail vanbeurden@ecn.nl
Website http://www.ecn.nl/h2sf
Partners Technische Universiteit Eindhoven
Looptijd 1/7/2006 - 30/6/2010
EOS-regeling Lange Termijn
Projectnummer EOSLT03015


Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.