Kleinschalig en kosteneffectief concept voor CO-productie van groen GAS en food grade CO2 uit biogas van diverse bron en kwaliteit, voor lokale gedistribueerde toepassing | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Kleinschalig en kosteneffectief concept voor CO-productie van groen GAS en food grade CO2 uit biogas van diverse bron en kwaliteit, voor lokale gedistribueerde toepassing

De overheid wil in 2020 circa tien procent van het aardgasverbruik vervangen door groen gas. Om dit te bereiken moet vooral ook de productie van groengas uit kleinschalige vergisting van mest en biomassa beter worden ontsloten. De huidige technieken voor het opwerken van biogas tot groengas maken dit nog slecht mogelijk.

Aanleiding: potentieel van kleinschalige vergisting
Het biogaspotentieel van kleinschalige vergisting is aanzienlijk: circa 44 PJ/jr. Dit komt overeen met circa 1,4 miljard m3 aardgas. Het potentieel kan worden ontsloten door de ontwikkeling van betere en goedkopere technieken voor vergisting, in combinatie met technieken om het ruwe biogas tot groen gas op te werken en kostenefficiënt te distribueren.

Project: pilot biogasinstallatie
Het project CO2GAS heeft bovenstaande als doel. Speciaal voor kleinschalige productie installaties van biogas met een biogasvolumebereik van 40-100 Nm3/uur maken de projectpartners een pilotinstallatie voor het opwerken van biogas tot aardgaskwaliteit (groen gas).

De techniek die hiervoor is ontwikkeld, combineert de voordelen van actieve kool- en membraanfiltratie met de voordelen van cryogene scheiding (MemCryo). Hierdoor is gelijktijdig de productie mogelijk van kwalitatief hoogwaardig groen gas én groen food grade CO².

Het project combineert deze voordelen direct met het nader onderzoeken en uitwerken van nieuwe toepassings- en afzetmogelijkheden. De nieuwe techniek levert namelijk groen gas op een druk waardoor directe invoeding van het gas op het middendruk gasnet (8 bar) mogelijk is. Daarnaast kan er ook Compressed Green Gas worden geproduceerd dat via transport per as direct gedistribueerd kan worden naar tankstations of vulpunten op het aardgasnet.

Het concept wordt zodanig ontwikkeld dat standaardisatie mogelijk is tegen een aantrekkelijke marktprijs. Circa 7.000 agrarische bedrijven produceren zelf voldoende mest om in combinatie met bedrijfseigen of lokaal beschikbare co-producten via vergisting een biogasproductie van circa 100Nm3/uur te halen. Nog eens 7.000 bedrijven kunnen door vergisting van de eigen mest circa 50 tot 100 Nm3/uur aan biogas produceren. Een totale potentie kortom van circa 14.000 melkveehouderijen.

Mogelijke energiebesparing
Een kansrijke bijdrage aan de ambitie het aardgasverbruik in Nederland te verminderen. C02-reductie wordt behaald door de besparing op aardgas enerzijds en de productie van groen gas anderzijds.

Titel:

CO2GAS

Penvoerder:

Haffmans BV

Contactpersoon:

Dhr. N.den Heijer

Adres:

Marius Dammeweg 30, 5928 PW, Venlo

Telefoonnummer:

077-323 23 96

E-mail:

niels.den.heijer@haffmans.nl

Partners:

Norit Nederland BV, Waterstromen BV (IWL), BioGast BV

Looptijd:

3-11-2011 - 30-9-2013

EOS-regeling:

Effectieve en efficiënte vergistingsketen

Projectnummer:

EVTP01048

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.