KPKPP | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

KPKPP

Wonden die moeilijk genezen zijn een serieus gezondheids- en kostenprobleem met ingrijpende consequenties voor patiënten, leidend tot amputaties en verlies van zelfstandigheid. Wondgenezing kan gestimuleerd worden met koud plasma, een geïoniseerd gas. Plasmacure ontwikkelde een veilige manier om koud plasma direct in een wond toe te passen: PLASOMA.

Wondzorg kost miljarden, grote stijging aantal chronische wonden*

2,5% Van de bevolking in Europa en de VS krijgt te maken met chronische wonden, zoals voetwonden bij diabetespatiënten, open wonden aan het onderbeen bij ouderen met een slechte doorbloeding en doorligwonden. Nederland telt 500.000 patiënten. Chronische wonden kunnen maanden, zelfs jaren blijven bestaan. De zorgkosten zijn hoog: gemiddeld €10.000 per wond met uitschieters naar wel €40.000. De gangbare behandeling bestaat uit verbinden van wonden met geavanceerde verbandmaterialen. Tegen 2030 heeft 20% van de wereldbevolking diabetes en is het aantal chronische diabetische voetzweren fors gestegen*. Innovatie in wondzorg is cruciaal om dit toenemende aantal te kunnen behandelen.

Plasoma: koud plasma direct in de wond

Door lucht bloot te stellen aan een hoge spanning wordt een deel van de atomen geïoniseerd, er ontstaan zeer reactieve deeltjes: atmosferisch koud plasma. Het is bacteriedodend en kan celgroei en doorbloeding in het wondgebied bevorderen. PLASOMA bestaat uit een disposable koud plasma pad en een koud plasma pulser. Onder de koud plasma pad wordt plasma in de wond gemaakt. De pad is verbonden met de koud plasma pulser die energie naar de pad stuurt om plasma te maken. De behandeling duurt 2 minuten. De procedure wordt regelmatig herhaald totdat de wond is genezen.

Steeds meer mensen behandeld met het baanbrekende plasoma

Het behandelen van chronische wonden met koud plasma is in opkomst. Diverse bedrijven zijn actief in deze markt, met name in Duitsland. Plasmacure maakt gebruik van een direct plasma, waarbij het gehele volume tussen de pad en de wond is gevuld met koud plasma, in een gesloten systeem. Dit in tegenstelling tot bij de meeste andere koud plasmabedrijven. Bovendien maakt Plasmacure optimaal gebruik van het tijdens de behandeling aanwezige elektrische veld om doorbloeding en weefselherstel te stimuleren. PLASOMA is CE-gecertificeerd. Steeds meer behandelaars werken met het systeem. De eerste resultaten zijn veelbelovend. De feedback van de zorgprofessionals is zeer positief, en de wondzorgcentra vragen meteen: kunnen we PLASOMA ook bij de patiënten thuis gebruiken? Een bevestiging dat dit heel belangrijk is. Door onderzoeken van individuele casussen leren we meer over de werking van PLASOMA en de ervaringen van de gebruikers.

Behandelen op grote schaal

De ontwikkeling van een medisch apparaat vraagt om een lange adem. Om PLASOMA op grote schaal in te kunnen zetten zijn o.a. meer kostbare klinische studies nodig. En er zijn nog veel vragen over deze baanbrekende nieuwe technologie te beantwoorden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.