KSA Waste Management | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

KSA Waste Management

Een groep Nederlandse bedrijven gaat twee jaar lang samenwerken om het afvalbeheer in Saoedi-Arabië te ondersteunen met hun oplossingen en verbeteringen. De Rijksoverheid ondersteunt hen daarbij. Dit publiek-private partnerschap richt zich specifiek op de uitvoering van de Saoedische plannen die nu op stapel staan.

 

Op 22 juni 2021 hebben een cluster van Nederlandse bedrijven en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in Den Haag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend in het kader van het programma ‘Partners for International Business’ (PIB). Dit levert mooie kansen op voor het Nederlandse bedrijfsleven.

 

Saoedi-Arabië is een welvarend land, maar het afvalbeheer staat er nog in de kinderschoenen. Er staan grote veranderingen gepland, er zijn budgetten vrijgemaakt voor omvangrijke investeringen en er is een centrale organisatie die de plannen moet uitvoeren en investeringen moet begeleiden. Nederlandse bedrijven hebben een zeer goede naam op dit gebied en zij kunnen in Saoedi-Arabië een belangrijke positie gaan innemen. De bedrijven in het cluster zijn bij uitstek de geschikte kandidaten voor de levering van kennis, technieken, apparatuur en materieel die bij dit omslagpunt passen. Zij beschikken bovendien bijna allemaal al over ervaring in de regio en willen dit in een gezamenlijke aanpak inzetten.

 

Door de samenwerkingsovereenkomst verwacht het cluster een goede kans te maken om een belangrijke marktpositie in Saoedi-Arabië te creëren. De nadruk zal liggen op het duurzaam en succesvol positioneren van de betrokken bedrijven. Hans Breukelman zal namens het cluster van bedrijven als coördinator fungeren.

 

Het cluster bestaat uit zeven bedrijven: GeesinkNorba, VDL Translift, Awect, Dorset, Christiaens, AllOptimal en Sweco. Het cluster gaat samenwerken om Nederland neer te zetten als leverancier van hoogwaardige technologie en als kennispartner voor een efficiënt afvalbeheer. In Nederland wordt ongeveer 80% van het afval gerecycled, 17% wordt energetisch benut en slechts 3% wordt gestort. Met deze cijfers behoort Nederland tot de toplanden wereldwijd op het gebied van afvalbeheer. Saoedi-Arabië heeft wat dat betreft nog een lange weg te gaan, maar heeft wel een enorme ambitie op dit gebied.

 

De partners gaan gezamenlijk activiteiten opzetten die uiteindelijk moeten leiden tot contacten, contracten en partners. Zo worden er onder meer bezoeken, matchmakingactiviteiten, kennisevenementen en gezamenlijke deelname aan beurzen georganiseerd. Ook zullen Saoedische delegaties Nederland bezoeken. In al deze activiteiten wordt nauw samengewerkt met de Nederlandse Ambassade in Riyadh.

 

Partners for International Business (PIB)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert het programma Partners for International Business uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met:

Lydia Aalpoel, Programmamanager Partnerships RVO, Lydia.aalpoel@rvo.nl

Hans Breukelman, PIB-coördinator vanuit BreAd B.V., hans@breukelman.nl, +31 (6) 51422706

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.