Lokaal geteelde brandnetel als basis voor bioplastics en gewasbescherming. | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Lokaal geteelde brandnetel als basis voor bioplastics en gewasbescherming.

In het project “Lokaal geteelde brandnetel als basis voor bioplastics en gewasbescherming” staat de keten van in Nederland geteeld brandnetelgewas als basis voor bioplastics en natuurlijke gewasbeschermingsproducten centraal. In dit project werken vijf partijen uit de keten samen, van de primaire productie tot aan de gebruiker van het eindproduct, een producent van cargofietsen. Het doel van dit project is om een eerste keten in te richten tussen de samenwerkingspartners die als basis kan dienen voor een volledige circulaire keten met Nederlands brandnetelgewas als basis.

De samenwerking in dit project wordt onderzocht tussen de deelnemende vijf partijen waarbij een proefteelt van 500m2 brandnetel wordt uitgevoerd die verwerkt zal worden door de verschillende ketenpartners. De vloeibare fractie zal worden ingezet voor het vervaardigen van een biologisch gewasbeschermingsmiddel dat kan dienen als biostimulant en een insecten werende werking heeft en de vezelfractie zal worden ingezet voor het vervaardigen van filament en granulaat als basis voor biomaterialen die dienen als onderdelen van een cargofiets. Het resultaat van het project is het hebben afgestemd van alle specificaties in deze keten en een eerste proefproductie van 25 onderdelen voor cargofietsen en een proefteelt van 500m2 brandnetel gewas.

Het doel is om een blijvende samenwerking te organiseren in deze keten die in de toekomst zal leiden tot een proeffabriek voor brandnetelcomposiet. Dit project draagt bij het aan verminderen van zowel de CO2- uitstoot alsmede het gebruik van fossiele grondstoffen die momenteel worden gebruikt bij het vervaardigen van reguliere plastics. Elke kilogram plastic die vervangen kan worden door biocomposiet op basis van brandnetel leidt tot een besparing van 6 kg CO2-equivalent en 60 MJ aan fossiele grondstoffen. Een eerste proeffabriek voor brandnetelcomposiet zal dus leiden tot een besparing van 180.000 kg CO2-equivalent en 1.800.000 MJ op jaarbasis. Een grootschalige fabriek in de toekomst zal kunnen leiden tot een besparing van 600.000 ton CO2-equivalent en 6.000.000 GJ op jaarbasis.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.