Meerjarenprogramma (MJP) Energie in Gebouwde Omgeving (EGO) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Meerjarenprogramma (MJP) Energie in Gebouwde Omgeving (EGO)

ECN en TNO Bouw en Ondergrond werken in dit programma aan de technologieontwikkeling die nodig is om de gebouwde omgeving in 2050 energieneutraal te kunnen maken. Het programma kent drie speerpunten: 'Bouwenergetica', 'Thermische Systemen' en 'Energie en Gebruiker'.

Aanleiding: gebouwde omgeving moet in 2050 energieneutraal zijn
Het energiegebruik in de gebouwde omgeving (in Nederland nu 35 procent van het totaal) blijft de komende jaren zeker stijgen: de vraag naar warmte daalt, maar de vraag naar elektriciteit, warm tapwater en zomerkoeling stijgt harder. De gebouwde omgeving zou in 2050 energieneutraal moeten zijn.

Project: Meerjarenprogramma Energie in Gebouwde Omgeving
Het consortium Meerjarenprogramma Energie in de Gebouwde Omgeving, bestaande uit ECN en TNO Bouw en Ondergrond, werkt aan de technologieontwikkeling die voor deze transitie nodig is. Het programma kent drie speerpunten:
- Het speerpunt 'Bouwenergetica' richt zich op het optimaliseren van de energiehuishouding van wijken, gebouwen en bouwdelen, inclusief de verbindende regelsystemen.
- Binnen het speerpunt 'Thermische Systemen' worden nieuwe, kansrijke concepten bedacht en ontwikkeld voor de opslag van warmte en omzetting van zonlicht in warmte, en voor de conversie van warmte.
- Het speerpunt 'Energie en Gebruiker', tot slot, richt zich op de afstemming van vraag naar en aanbod van energie. Daarbij gaat het om de interactie van gebruikers met hun omgeving, en om de relatie tussen enerzijds gezondheid, comfort en welbevinden van de gebruiker, en anderzijds de functionele prestaties van gebouw- en installatieconcepten.

Doelstellingen
Enkele doelstellingen uit 2008 zijn:
- experimenten met door TNO gebouwde laboratoriummodellen voor warmte- en koudeopslag, zowel kortstondig als langdurig. In 2008 wordt een zonnecollector aan de opstelling toegevoegd;
- onderzoek aan vier interessant gebleken technologieën voor warmteconversie;
- verder onderzoek aan de klimaatadaptieve gevel, vraaggestuurde lokale klimatisering (inclusief ontwikkeling van een well-beingsensor), warmteterugwinning (WTW) met natuurlijke ventilatie, en klimatiseringsunits voor de bestaande bouw;
- ontwikkeling van modellen om gezondheid, comfort en welbevinden te kunnen koppelen aan technische indicatoren.

Dit project is een voortzetting van LT06006.

Titel:

Meerjarenprogramma (MJP) Energie in Gebouwde Omgeving (EGO)

Penvoerder:

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)

Contactpersoon:

niet bekend

Adres:

Postbus 1, 1755 ZG PETTEN

Telefoonnummer:

E-mail:

Website:

www.ecn.nl

Partner:

TNO Bouw en ondergrond

Looptijd:

1 april 2007 - 31 maart 2008

EOS-regeling:

Lange Termijn / ECN-consortia

Projectnummer:

LT07006


Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/EOSLT07006...

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.