Mest in eigen beheer | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Mest in eigen beheer

Energiezuinige verwerking mest in eigen beheer
Wolbers Mesttechniek BV en Hellebrekers Technieken BV ontwikkelen in samenwerkingsverband een modulair energiezuinige innovatief mestverwerkingsproces voor “natte” mestsoorten op boerderijniveau door een combinatie van een innovatief droogproces voor de dikke fractie en een innovatief scheidings-/ontwateringsproces voor de dunne fractie welke optimaal op elkaar zijn afgestemd.
De functionaliteit van het mestdroogproces is gebaseerd op een combinatie van mestdroging met warmte van biomassa en mechanische damprecompressie. Hiermee kan exportwaardige te pelletiseren mest met minimaal 80% ds worden geproduceerd. Voor de techniek is octrooi aangevraagd. De functionaliteit van de scheiding van de dunne fractie is gebaseerd op principe van membraandestillatie. De toepassing van de techniek voor “verse”mest.
Het project, bestaande uit innovatieve combinatie van diverse technieken, biedt de mogelijkheid om op duurzame wijze een afvalproduct tot een aantal vermarktbare grondstoffen op te waarderen. De essentie is dat het proces werkt op boerderijniveau en beperkte inzet van fossiele brandstoffen vergt. Daarnaast zal door het verbranden van mest het bedrijf voor wat het verwarmen van de stallen en woonhuis betreft volledig in zijn energiebehoefte kunnen voorzien. Daarnaast behoeft de mest niet meer naar elders te worden getransporteerd voor verwerking. De duurzaamheid van de keten wordt door het project bevorderd.
De innovatieve processen zullen binnen het project op een viertal verschillende agrarische bedrijfslocaties (verschillende mestsoorten: rundveemest, kalverenmest, vleesvarkensmest, fokvarkensmest) worden geplaatst praktijkschaal in containervorm worden getest, bemeten en geanalyseerd. Er moet per mestsoort een ontwikkelslag gemaakt worden voor de optimalisering en aansturing van de stromen binnen het proces. Ook moet een voorbehandelingsinstallatie worden ontwikkeld voor de scheidingsinstallatie en onderzoek en ontwikkeling moet plaatsvinden voor optimale integratie voor beide processen.
Er is veel belangstelling vanuit de agrarische sector. Men ziet ook mogelijkheden voor andere sectoren op termijn.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.