Microwave-Enhanced Multifunctional Reactors | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Microwave-Enhanced Multifunctional Reactors

Microgolfstraling kan chemische reacties en transportverschijnselen in scheidingsprocessen sterk beïnvloeden. Hierover is al veel fundamentele wetenschappelijke kennis beschikbaar. In dit project is deze verder uitgewerkt en toegepast op drie nieuwe technologieën.

Aanleiding: doorbraak in multifinctionele reactoren chemie nodig
Iedereen kent het magnetronprincipe: veel chemische processen spelen zich onder invloed van microgolfstraling beduidend sneller af. De potentie van deze technologie voor het intensiveren, combineren en uitvoeren van geheel nieuwe productieprocessen wordt in de wetenschap dan ook al geruime tijd onderkend. Doorbraken in de toepassing van multifunctionele reactoren in de chemische industrie laten vooralsnog echter op zich wachten. Dit heeft een aantal oorzaken, waaronder de geringe marges waarbinnen multifunctionele reactoren technisch en economisch kunnen opereren. Daarnaast heeft microgolfstraling op het ene deelproces soms veel meer effect dan op het andere, waardoor nauwelijks winst kan worden geboekt op het totale proces.

Oplossing: nieuwe concepten voor reactoren beschikbaar
De Technische Universiteit Delft en enkele buitenlandse universiteiten hebben op deze gebieden de laatste jaren veel kennis en ervaring opgedaan. Zij zien verschillende mogelijkheden om multifunctionele reactoren te ontwerpen die de geschetste problemen in veel mindere mate kennen. Daarbij wordt gedacht aan toepassing in drie soorten reactoren: reactoren met faseovergang (reactieve destillaties), membraanreactoren voor conversies in de vloeistoffase en membraanreactoren voor conversies in de gasfase. Laatstgenoemde technologie is een nieuw concept van een zogeheten ‘verplaatsbare microgolfversterkte omzetter met geïntegreerde zuivering van waterstof’, die de productie van schoon waterstof uit biobrandstoffen mogelijk zou kunnen maken.

Project: mogelijkheden van de concepten onderzocht
Voor alle drie de systemen onderzochten de deelnemers wat hun perspectieven zijn, in hoeverre de reactiesnelheden en de transportverschijnselen zijn te vergroten, en welke concepten van intensificatie hierdoor mogelijk worden op proces- en productieniveau. Zij verwachtten dat de nieuwe reactoren beduidend kleiner uitvallen dan bestaande. Bovendien verwachtten ze een energiebesparing ten opzichte van bestaande productieprocessen van zeker vijftig procent.

Titel Microwave-Enhanced Multifunctional Reactors
Penvoerder Technische Universiteit Delft
Contactpersoon De heer Prof. Dr. Ir. A. Stankiewicz
Adres Leeghwaterstraat 44, 2628 CA DELFT
Telefoonnummer 015-278 21 47
E-mail a.stankiewicz@3me.tudelft.nl
Website www.3me.tudelft.nl --> Process & Energy department --> Separation Technology
Partners CEM Corporation, Universität Dortmund en Universität Stuttgart
Looptijd 1 december 2006 - 30 november 2010
EOS-regeling Lange Termijn
Projectnummer LT04033

Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/EOSLT04033...

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.