Minimalisering van stalemissies door intelligent varkenstoilet binnen het Pigster concept | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Minimalisering van stalemissies door intelligent varkenstoilet binnen het Pigster concept

Om de veehouderij te verduurzamen is het van belang dat veehouders minder broeikasgassen, ammoniak, geur en fijnstof/endotoxinen uit stoten (emissiearm). Binnen dit project wordt een plug-and-play intelligent varkenstoilet ontwikkeld en getest binnen een dier- en milieuvriendelijke Pigster stal.

Door varkens door toepassing van een intelligent varkenstoilet apart te laten mesten en urineren, kunnen de mest en urine aan de bron direct gescheiden en afgevoerd worden, wat resulteert in significante brongerichte emissiereducties.

Wat het varkenstoilet concept van Kees Scheepens uniek maakt is dat het varkens als slimme dieren ziet die zindelijk te trainen zijn. Het gepatenteerde varkenstoilet van Kees Scheepens laat varkens door middel van beloning met zure snoepjes, op aparte plekken mesten en urineren. Andere varkenstoilet concepten realiseren slechts dat varkens op eenzelfde plek ontlasten zodat dit dagelijks ontmest kan worden. Ondanks dat dit al een grote stap in de goede richting is, wordt hier niet voorkomen dat varkens op dezelfde plek mesten en urineren en zal er dus altijd ammoniakuitstoot plaatsvinden.

Het intelligente varkenstoilet maakt het mogelijk om zowel binnen- als buitenverblijven van varkens schoon te houden. Ze mesten en urineren er niet meer. Dit geeft varkenshouders meer mogelijkheden tot het naar buiten laten van hun varkens. Voor dier- en milieuvriendelijke huisvestingsystemen, zoals Pigster, biedt dit een uitkomst. Pigster wil met de integrale
ontwikkeling van het meest diervriendelijke, milieuvriendelijke huisvestingsysteem voor varkens een nieuwe standaard zetten voor het klimaatneutraal houden van zowel zeugen, beren, biggen en vleesvarkens in stallen met buitenuitloop én weidegang.

Door het varkenstoilet plug-and-play te maken en het gehele systeem te automatiseren (incl. gerobotiseerde mestopzuiging) zal het na afloop van het project in zowel te renoveren bestaande als nieuwe stallen geïntegreerd kunnen worden zonder extra arbeid voor de veehouder.

Gedurende het gehele project zal WLR betrokken worden voor het uitvoeren van emissiemetingen. In eerste instantie om te zorgen dat doorontwikkelingen ook daadwerkelijk voor emissiereductie zorgen, vervolgens om deze emissiereductie vast te leggen. Dit zal de eerste stap zijn om deze technologie op de lijst van de Regeling ammoniak en veehouderij (RAV-lijst) te
krijgen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.