MIT-Haalbaarheidsstudie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MIT-Haalbaarheidsstudie

Dit MIT Haalbaarheidsproject van Mechatronics Manufacturing beoogd de haalbaarheid te onderzoeken van de ontwikkeling van instrument voor het meten van de neiging tot sikkelen van rode bloedcellen. Sikkelcelanemie en sikkelcelziekte zijn recessieve erfelijke aandoeningen, waarbij de hemoglobine (Hb), het zuurstof-transporterende pigment in rode bloedcellen, abnormaal is.

Mechatronics Manufacturing ontwikkelt en verkoopt bloedmeetinstrumenten, waaronder de Lorrca. De Lorrca wordt gezien als de gouden standaard voor het vaststellen van bepaalde erfelijke rode bloedcel membraan afwijkingen. Op dit moment kan er met de Lorrca wel worden gemeten aan sikkelcellen. Het is echter niet mogelijk om de neiging tot sikkelen van rode bloedcellen te meten. Als dit wel zou kunnen is dit echter van groot belang voor zowel het verdere medicijnonderzoek, de diagnostiek en de behandeling van sikkelcelanemie en sikkelcelziekte.

Het project sluit daarmee aan op zowel thema’s binnen de topsector LSH (Pharmacotherapy en Health Technology Assesment & Quality of life) als HTSM (Healthcare Diagnostiek en Photonics Gezondheidszorg en Life Sciences).

Het project wordt uitgevoerd met ondersteuning van de Van Creveldkliniek (UMC Utrecht), waar uitgebreide expertise aanwezig is op het gebied van de Sikkelcelziekte en Sikkelcelanemie. De Van Creveldkliniek treedt hierin op als derde.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.