MIT-Haalbaarheidsstudie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MIT-Haalbaarheidsstudie

Eiwit-ubiquitinering speelt een kardinale regulerende rol in het leven van een cel. Het signaaleiwitje ubiquitine wordt covalent gekoppeld aan cellulaire eiwitten via een cascadereactie, uitgevoerd door drie ubiquitinerende enzymen: E1, E2 en E3. De omgekeerde reactie wordt uitgevoerd door deubiquitinerende enzymen. Samen houden deze enzymen een gezonde ubiquitineringsstatus van een cel in balans. Er bestaan vele verschillende ubiquitineringsenzymen, die elk een specifieke variant van een cascadereactie voor hun rekening nemen. Ontspoorde cascadevarianten veroorzaken ernstige ziektes zoals kanker. Het remmen van de betrokken ubiquiterende enzymen met medicijnen wordt door artsen en farmaceuten gezien als een veelbelovende therapie om kanker te bestrijden. Het ontwikkelen van remmers van deze enzymen is echter zeer uitdagend wegens gebrek aan de juiste test- en screeningsreagentia.

UbiQ heeft onlangs een nieuw reagens ontwikkeld, waarvoor patent is aangevraagd, bestaande uit een ubiquitine-eiwit dat is voorzien van een reactieve groep, die selectief bindt aan de E1, E2 en E3 enzymen in een ubiquitineringscascade. Daarmee kan nu voor het eerst de activiteit van deze cascades zichtbaar gemaakt worden. Dat maakt het mogelijk om op zoek te gaan naar abnormale cascadevarianten in kankercellen en vooral ook om remmers ertegen te ontwikkelen. Het reagens, dat in feite zelf een remmer is van deze cascade-enzymen, is te groot om als medicijn te dienen. In deze haalbaarheidsstudie wil UbiQ onderzoeken of kleinere varianten ervan oorzien van de reactieve groep als basis kunnen dienen voor het ontwikkelen van cytostatica, die uiteindelijk in de kliniek getest kunnen worden tegen een kankerindicatie.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.