MIT-Haalbaarheidsstudie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MIT-Haalbaarheidsstudie

Dit haalbaarheidsproject betreft de haalbaarheid van de ontwikkeling van een digitaal neuropsychologisch interventie platform. Deze zal in eerste instantie ingezet worden bij de behandeling (synaptogenese interventies) van patiënten met een niet aangeboren hersenafwijking, zoals bij geheugenverlies na een trauma. Patiënten krijgen op dit moment in klinieken therapie die gericht is op cognitieve rehabilitatie. Het interventie platform biedt adaptieve digitale (leer)interventies op basis van e-learning technologie die in hoge mate geïndividualiseerd zijn en die het voor de behandelaar mogelijk maken om patiënten op afstand te behandelen en te monitoren. Met dit individueel gerichte en holistische perspectief brengen we het doel om patiënten zo snel mogelijk te laten re-integreren in de maatschappij en ze weer optimaal te laten functioneren binnen bereik.

De leerinterventies bieden verscheidene modules aan die zowel cognitieve, emotionele en fysiologische problemen aanspreken. De patiënt kan samen met de behandelaar persoonlijke doelen stellen, die door de behandelaar worden omgezet in een combinatie van interventiemodules. Op deze manier wordt een individuele interventie samengesteld op basis van door de patient ervaren problemen en specifieke behoeften van de patiënt. De logica die in het platform verwerkt zit maakt het mogelijk om de interventie zichzelf aan te laten passen aan het functioneren van de patiënt, binnen de door de behandelaar gestelde grenzen. Dit gebeurt op basis van een veelheid aan parameters, zoals verlopen tijd en/of behaalde resultaten bij oefeningen. Ook persoonlijke voorkeuren of culturele aspecten worden meegenomen om individualisering van de interventie te optimaliseren. De binnen het platform opgeslagen resultaten/data vormt een bron voor wetenschappelijk onderzoek en verdere ontwikkeling van behandelingsmethodieken.

De interventievorm die via dit platform geboden wordt maakt het mogelijk voor patiënten om plaats en tijd onafhankelijk therapie te volgen. Daarnaast is intensieve interventie op afstand mogelijk, door het continu verzamelen van gegevens over de voortgang van de interventie van elke individuele patiënt. Hiermee wordt niet alleen de interventie voor elke patient kwalitatief verhoogd, maar kan een enorme bijdrage geleverd worden aan wetenschappelijke kennis.

Ook al wordt dit interventie platform in eerste instantie ontwikkeld voor de behandeling van nietaangeboren hersenafwijkingen, het concept kan eenvoudig toegepast worden in andere gebieden. Denk daarbij aan begeleiding van moeilijk opvoedbare jongeren of ouderenzorg thuis.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.