MIT-R&D-Samenwerkingsproject | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MIT-R&D-Samenwerkingsproject

Fracturen van de clavicula, het sleutelbeen, komen veel voor en worden mid-shaft clavicle fractures (MSCF) genoemd. Vanwege de unieke S-vorm van het bot en de krachten die op de fractuurdelen worden uitgeoefend zijn in 73% van deze MSCF de botdelen verplaatst en verkort ten opzichte van elkaar. Het mediale deel wordt omhoog getrokken door de spieren tussen hals en sleutelbeen terwijl het laterale deel naar beneden wordt getrokken door onder andere de zwaartekracht. Ook draait het sleutelbeen 40 tot 50 graden om zijn lengte-as (torsie) bij normale bewegingen van het schoudergewricht. Er komt steeds meer bewijs dat het verplaatsen en het verkorten van de fractuurdelen ten opzichte van elkaar in niet operatief behandelde patiënten vaker leidt tot het niet goed, of helemaal niet, vastgroeien van de breuk. Daarnaast kan het vastgroeien van een gebroken sleutelbeen in een niet anatomische stand leiden tot functionele, neurologische en cosmetische problemen.

Dit is de reden dat er de laatste jaren de tendens is om MSCF te opereren zodra er een verplaatsing van de fractuurdelen is die meer dan de diameter van het bot is en/of als er een verkorting is opgetreden van meer dan 2 cm.

Belangrijke nadelen van traditionele procedures zijn echter:

  • Grote incisie met de bijbehorende ontsierende littekens;
  • Risico op een infectie;
  • De rigide fixatie van de plaat laat geen rotatie van de beide fractuurdelen ten opzichte van elkaar toe. Bij gebruik van de arm, hetgeen aan te bevelen is wrikken de schroeven zich los, waarmee het breukvlak niet meer stabiel is met alle gevolgen van dien;
  • Omdat er slechts een dunne huid en onderhuid over het sleutelbeen zit kan het plaatmateriaal gaan irriteren en klachten geven in het dagelijks leven. Het materiaal wordt hierom in ongeveer 50% van de gevallen middels een tweede operatie weer verwijderd te worden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.