MIT-R&D-Samenwerkingsproject | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MIT-R&D-Samenwerkingsproject

Een innovatieve ‘magic bullet’: van design tot kliniek

Sinds 2007 is kanker doodsoorzaak nummer één in Nederland. In 2011 stierven er 44.038 Nederlanders aan de gevolgen van kanker. Hoewel er intensief onderzoek gedaan wordt naar kanker is het vooralsnog een ongrijpbare ziekte gebleken. De genezing van uitgezaaide solide kankers is de laatste veertig jaar niet of nauwelijks verbeterd. De hedendaagse therapie voor uitgezaaide tumoren is vooral levensverlengend en kent veel bijwerkingen.

Nieuwe oplossingen zijn dringend nodig en worden gezocht in zogenaamde ‘targeted therapie’, waarbij tumorspecifiek wordt behandeld. Een nieuwe veelbelovende methode is het gebruik van antibody drug conjugaten (ADCs), waarbij een monoklonaal antilichaam (mAb) gekoppeld wordt aan een supertoxisch molecuul. Het antilichaam zorgt er hierbij voor dat het medicijn specifiek terecht komt bij de tumorcel. De tumorcellen sterven af, terwijl gezonde cellen gespaard blijven. ADCs worden beschouwd als “magic bullets”, hét geneesmiddel van de toekomst. Momenteel worden er twee ADCs gebruikt bij patiënten (tegen lymphoma en HER2 positieve borstkanker).

In dit project werken APO-T en LinXis samen om een nieuw ADC te ontwikkelen en hier de werkzaamheid van aan te tonen in een diermodel. Voor een goed ADC is zijn zowel de specificiteit van het mAb en de koppeling met het supertoxisch molecuul van groot belang. APO-T heeft veel expertise op het gebied van mAbs en ontwikkelt een tumor-specifiek mAb dat niet zal binden in gezond weefsel. LinXis heeft een unieke linkertechnologie ontwikkeld waarmee de affiniteit van het mAb optimaal behouden blijft. De samenwerking van deze twee bedrijven zal leiden tot een nieuw ADC waarmee op een zeer gerichte manier en met minimale bijwerkingen voor de patiënt tumoren bestreden kunnen worden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.