MIT-R&D-Samenwerkingsproject | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MIT-R&D-Samenwerkingsproject

Een groot deel van het energiegebruik in Nederland wordt aangewend voor verwarming van woningen en kantoren. In het HUIS-concept (Heating by Underground Ice Storage) wordt hernieuwbare warmte onttrokken aan de faseovergang van ondergronds opslagen water naar ijs. Hiermee wordt een duurzaam, kostenefficiënt alternatief geboden voor verwarming van woningen en kantoren.

In dit project zal een prototype ontwikkeld worden van het HUIS-systeem. Deze vorm van compacte warmte-opslag combineert de latente warmte van ijs met de thermische eigenschappen van de ondergrond in een gesloten, hernieuwbaar systeem, en is kostenefficiënt toepasbaar in zowel bestaande bouw als nieuwbouw op pandniveau. In het HUIS-concept wordt grondwater omgezet in ijs. De energie die hierbij vrijkomt wordt gebruikt voor de verwarming van woningen. Dit proces vindt plaats door middel van ijssondes, die in dit project ontwikkeld zullen worden. De ijssondes zullen in combinatie met warmtepompen tot een geïntegreerde systeem worden ontwikkeld, waarna het prototype in een proefopstelling zal worden getest, om berekende rendementen en daarmee de business case voor eindgebruikers te valideren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.