MIT-R&D-Samenwerkingsproject | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MIT-R&D-Samenwerkingsproject

Accountants staan onder grote druk. Ze krijgen steeds meer en complexere informatie te controleren en moeten dit tegen zo laag mogelijke kosten doen. Regelmatig wordt hen verweten dat zij hun controlerende taak onvoldoende uitoefenen.

Twee ontwikkelingen in het bedrijfsleven komen de laatste jaren in sneltreinvaart bij elkaar:
De hoeveelheid beschikbare data (over “alles”) is gigantisch gegroeid en ICT vormt steeds meer de kern van organisaties. Beiden hebben grote invloed op het werk van accountants. Accountants worden gedwongen veel verder te kijken dan de boekhouding. De ICT-processen zijn onlosmakelijk verbonden aan de financiële resultaten. De accountants moeten daar iets over kunnen zeggen, net als over de datastromen van het bedrijf en de conclusies die daaruit worden getrokken.
Spreadsheets nemen een heel bijzondere, maar centrale, positie in bij dit geheel. Excel is veruit de meest gebruikte ICT-oplossing om grote hoeveelheden data te verwerken. Financiële professionals werken gemiddeld 2 dagen per week met Excel. 90% van de cruciale bedrijfsbeslissingen worden onderbouwd met spreadsheets.

Spreadsheets hebben echter 1 probleem: ze zijn tot nu toe nauwelijks te controleren. Een grondige controle van spreadsheets om een accountantsverklaring af te kunnen geven kost dagen.

Daar moet verandering in komen. De ambitie is om hier een complete toolkit voor te ontwikkelen. Een toolkit, AuditXL, die aansluit bij de huidige controlepraktijk van accountants, die past in het bestaande controleproces en die ook op continue basis kan worden toegepast binnen bedrijven. De toolkit moet accountants de handvatten geven om te kunnen beoordelen of een spreadsheet, of een set aan spreadsheets, te vertrouwen is of niet.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.