MIT-R&D-Samenwerkingsproject | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MIT-R&D-Samenwerkingsproject

De dura is een vlies dat als bescherming dient voor de hersenen en ruggenmerg. In 30% van neurochirurgische procedures moet er een opening in deze dura gemaakt worden om bij het onderliggende weefsel te komen. Door de opening kan er hersenvocht gaan lekken, wat leidt tot (ernstige) complicaties. Daarom is het van belang de dura na operaties weer waterdicht af te sluiten.

Na opening van de dura wordt deze primair gedicht met hechtingen. Door de gaatjes die veroorzaakt worden door de hechtingen, kan de dura per definitie niet waterdicht worden afgesloten. In zo’n 25-50% van de gevallen wordt er dan ook een extra patch aangebracht om de dura af te sluiten. Op dit moment bestaat hier echter geen eenduidig product voor, chirurgen gebruiken naar eigen inzicht patches van lichaamseigen, dierlijk of synthetisch materiaal; al dan niet in combinatie met lijm. Hoewel algemeen wordt aangenomen dat het gebruik van een patch toegevoegde waarde heeft, is de werking van deze patches niet we-tenschappelijk aangetoond.

De behoefte binnen de neurochirurgie aan een patch waarmee de dura 100% waterdicht afgesloten kan worden, vormt de aanleiding voor de samenwerking tussen Polyganics en Elana. Samen willen ze een synthetische patch ontwikkelen, waarvan ze de werking weten-schappelijk willen aantonen.
Deze samenwerking past goed binnen het thema ‘Regenerative medicine’ van de topsector Life Sciences & Health, waar de nadruk wordt gelegd op innovaties die weefsels herstellen na schade. Het herstel van de dura met de patch zal een positief effect hebben op de le-venskwaliteit van de patiënt, evenals op de zorgkosten. Minder complicaties zorgen namelijk voor minder ziekenhuisopnames, extra operaties en invaliditeit of overlijden van de patiënt.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.