MIT-R&D-Samenwerkingsproject | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MIT-R&D-Samenwerkingsproject

Champost is het restmateriaal, dat overblijft nadat de champignons van het substraat zijn geplukt. Het bestaat uit aarde, stro, kippe- en paardenmest. Het valt onder mestwetgeving  en is een van de grotere problemen van de champignonteelt. De huidige manier van verwerken leidt tot hoge kosten, hoge CO2 uitstoot en is een bedreiging voor de economische toekomst van de sector. Echter een nieuwe innovatieve technologie is in staat om natte mest en/of organische afvalstromen volledig en duurzaam te verwerken.

Deze technologie heet Superkritisch Water Vergassing. Het is een nieuwe thermochemische conversie-technologie die de organische stof van natte biomassa onder superkritische druk en temperatuur omzet in brandbaar, methaan en waterstofrijk gas. Tevens bestaat de mogelijkheid om de in de champost aanwezige mineralen terug te winnen. Doordat deze technologie de grote watercomponent van de mest gebruikt is deze innovatie juist geschikt om natte afvalstromen te verwerken. Binnen de wetenschap wordt deze technologie reeds enkele jaren onderzocht, zowel in binnen- en buitenland.

Op laboratoriumschaal bestaan (zeer) kleine installaties maar er zijn nog geen industriële continue toepassingen. Dit R&D project bestaat uit de bouw van een prototype en het leveren van het bewijs dat champost economisch en duurzaam verwerkt kan worden in een continue installatie zodat een mogelijke totale oplossing voor champignonteler en de daaraan verbonden hele sector gerealiseerd kan worden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.