Mobiel als ID | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Mobiel als ID

Er is een groeiende interesse in online en fysieke identiteitsvaststelling. Niet alleen om identiteitsfraude tegen te gaan, maar ook om online dienstverlening op een veilige en privacyvriendelijke manier mogelijk te maken. Hierbij spelen twee belangrijke trends waar dit project op inspeelt:

• Mobile first – onze mobiel vervangt ons cash geld, onze bankpasjes en als volgende stap hierin, ons rijbewijs en paspoort.

• Integratie van fysiek en online – waar in het verleden we gescheiden online en fysieke identiteiten hadden, integreren deze steeds meer.

Het doel van het Mobiel als ID project is om een unieke middleware oplossing te ontwikkelen waarmee een mobiel gebruikt kan worden voor zowel online als fysieke identiteitsvaststelling. Dus de mobiel vervangt niet alleen de portemonnee, maar ook je paspoort en je DigiD. Daartoe moeten echter de volgende technische onderzoeksvragen beantwoord worden:

• Security van de mobiel, met name hoe veilige opslag van credentials te realiseren en hoe om te gaan met de diversiteit van mogelijkheden die mobiele telefoons hiervoor bieden?

• Hoe vast te stellen van wie de telefoon is en of niet iemand anders toegang tot de telefoon heeft gekregen, door gebruik te maken van biometrische, context en continuous authenticatie?

• Gebruiken van de mobiel als fysiek identiteitsdocument zonder deze ongelocked aan bijvoorbeeld een politieagent te hoeven geven?

Naast deze technische onderzoeksvragen zal in fase 1 zal de economische haalbaarheid inclusief het business model onderzocht worden.

Een mogelijke toepassing die gemaakt kan worden op basis van de resultaten van dit projecten zijn werknemers die zowel toegang tot hun online werkomegeving als hun kantoor kunnen krijgen met hun mobiel. Een andere toepassing die mogelijk uitdagender is, is het vervangen van ons rijbewijs, paspoort en DigiD door een mobiele app.

Dit project wordt uitgevoerd door InnoValor BV. InnoValor is een research-based advies en softwareontwikkelingsbedrijf gericht op digitale innovaties, met een focus op digitale identiteiten, privacy en vertrouwen. InnoValor werkt voor met name overheid (bijvoorbeeld DigiD doorontwikkeling en Idensys), financiële instellingen (bijvoorbeeld online zelf-registratie) en service providers (bijvoorbeeld blockchain en identiteiten). Ook geeft InnoValor advies aan met name de overheids- en financiële sector over business model innovatie en digitalisering.

Contact

Maarten Wegdam

maarten.wegdam@innovalor.nl

0651993485

https://innovalor.nl

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.