MOOFIE: Makes moving more fun! | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

MOOFIE: Makes moving more fun!

In samenwerking met Hogeschool Windesheim heeft Fittebedrijven.nl een nieuw interactief beweegproduct bedacht dat zowel recreatief als therapeutisch gebruikt kan worden: MOOFIE. Een tastbaar product in de vorm van een stok. Het is echter geen gewone stok, maar heeft een stem. Hij praat dus en geeft positieve feedback.

MOOFIEs stem zet gebruikers aan tot bewegen, vertelt welke beweging gemaakt moet worden, en moedigt hen door middel van licht, geluid en muziek aan te blíjven bewegen. MOOFIE maakt bewegen simpel en FUN! En wordt ie even niet gebruikt om te bewegen? Dan staat ie naast de stoel of bed als staande designlamp. MOOFIE heeft dus altijd een functie in de nabijheid van de gebruiker.

MOOFIE is als productidee, ondersteund met een door een student gefabriceerd prototype, gepresenteerd aan enkele ouderen, (geriatrie)fysiotherapeuten en zorgprofessionals van woonzorgcentra, verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking (VB) of meervoudige beperking (MB). Hun enthousiaste reacties en wens tot realisatie, geven blijk van de behoefte aan een nieuw interactief, laagdrempelig beweegproduct voor deze fragiele doelgroepen. De animo om mee te denken over en te helpen met de doorontwikkeling van MOOFIE voor ouderen met psychogeriatrische (PG)- of somatische problematiek en mensen met een VB of MB is groot.

Helaas hebben we geen goed werkend prototype beschikbaar om te laten testen door genoemde doelgroepen. Het product vereist nog een flinke doorontwikkeling. We zijn daarom in gesprek gegaan met Arexx Engineering uit Zwolle en hebben met hen (ondersteund door iemand van Kennispoort Zwolle) uitgebreid gesproken over de technische realisatie en uiteindelijke productie van MOOFIE. Ze hebben inmiddels veel voorwerk gedaan op basis van beschikbare documentatie. Technische realisatie van MOOFIE, met de functionaliteiten zoals we die voor ogen hebben voor genoemde fragiele doelgroepen, lijkt mogelijk.
Eerst moet er echter een haalbaarheidsonderzoek worden gedaan, waarin onderzocht wordt welke mix van hardware-onderdelen het meest geschikt is voor MOOFIE. Op basis van een printplaat die vervolgens vervaardigd kan worden, moeten de design-onderdelen van het product worden ontworpen en vervaardigd. Met een nieuw prototype dat dan gemaakt kan worden, kunnen we onze eerste praktijktesten gaan doen binnen het haalbaarheidsonderzoek. Op basis van de uitkomsten van fase 1 moet duidelijk zijn of de MOOFIE inderdaad technisch realiseerbaar is. Of de functionaliteiten die we voor ogen hebben technisch haalbaar zijn en het product werkt zoals we wenselijk vinden. Daarnaast kunnen we de vraag beantwoorden of MOOFIE het in zich heeft ouderen met PG- of somatische problematiek, en/of mensen (kinderen/volwassenen/ouderen) met een verstandelijke of meervoudige beperking binnen hun (beweeg)mogelijkheden in beweging te gaan brengen, of dat er nog technologische aanpassingen nodig zijn.

Partners in fase 1
Aanvrager is Fittebedrijven.nl, actief op het gebied van het stimuleren van vitaliteit van werknemers op de werkvloer. Halverwege 2009 zijn we daarnaast onder de handelsnaam ‘De Fitnesstuin’ gestart met het leveren en realiseren van zogenaamde ‘beweegtuinen’ of ‘Fitnesstuinen’ in Nederland en België, waaronder bij veel woonzorgcentra en verpleeginstellingen.

Arexx Engineering uit Zwolle ontwikkelt, produceert en verkoopt elektronische kits, gadgets en robots, en heeft productiekanalen in China en Taiwan. De opleiding Industriële Product Ontwikkeling (IPO) van Hogeschool Windesheim maakt voor bedrijven ontwerpen. De student die het eerste prototype heeft gemaakt was een student van de opleiding IPO.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.