NL Protected Agri Alliance China | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

NL Protected Agri Alliance China

Nederlandse horti-bedrijven bundelen krachten om met China samen te werken aan lokale ambities op gebied van voedselzekerheid

Op 16 december 2020 ondertekende een cluster van Nederlandse bedrijven uit de horticultuursector een publiek-private samenwerkingsovereenkomst van het programma Partners for International Business (PIB).

Binnen dit programma werken de bedrijven de komende jaren samen om zich op de Chinese markt te positioneren op het gebied van duurzame kassenbouw en indoor farming. Dit publiek-private partnerschap richt zich daarbij met name op kennisoverdracht, netwerkopbouw en het positioneren van het Nederlandse bedrijfsleven dat actief is in deze sectoren. De Rijksoverheid ondersteunt hen hierbij.

Het cluster bestaat uit de volgende bedrijven: Kuiper Compagnons, Kubo, Lans Groep, Kenlog, BASF Vegetable Seeds, Imagro, Svensson, HX Agriculture, Ridder en Codema. Het cluster wordt gecoördineerd door Dutch Greenhouse Delta. Aan het samenwerkingsverband nemen Lentiz en InHolland deel als samenwerkingspartners.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

In China groeit de behoefte aan vers en veilig voedsel sterk. De tuinbouw heeft hierin een groot aandeel. Tegelijkertijd neemt ook de bereidheid van de Chinese consument toe om voor kwaliteit te betalen en ook voor gemak. Daarnaast kampt de Chinese landbouwsector met meerdere duurzaamheidsproblemen. Dit biedt een grote kans voor de Nederlandse tuinbouw om als voorloper in de wereld kennis, techniek, diensten en concepten te exporteren en in China te implementeren.

De vraag naar voedselzekerheid en zelfvoorziening kent niet alleen uitdagingen, maar biedt ook kansen voor Nederlandse bedrijven in de horticultuursector. Daarom heeft een aantal Nederlandse bedrijven een PIB-aanvraag ingediend. Het doel van deze PIB is het positioneren van de Nederlandse horticultuursector als onmisbare partner in China. Dit gaan ze doen door duurzame, hoogwaardige en innovatieve technische (lange termijn) oplossingen aan te bieden in het licht van de uitdagingen op het gebied van water en klimaat.

Meer weten?

Lees meer over het nieuwe PIB-cluster en het PIB-programma op onderstaande pagina’s:

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met RVO:

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert het programma Partners for International Business (PIB) uit in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

 

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.