OCT-katheter ter verbetering van de blaaskankerdiagnostiek | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

OCT-katheter ter verbetering van de blaaskankerdiagnostiek

Scinvivo is een med-tech startup die zich volledig focust op het verminderen van patientenleed door de blaaskankerdiagnostiek te verbeteren.

Blaaskanker is een heftige ziekte die miljoenen mensen wereldwijd treft. De overlevingskansen voor blaaskankerpatiënten zijn erg goed als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt. Helaas kent blaaskanker ook een hoge kans op recidieven, in 50% tot 80% van de gevallen groeit een tumor terug. Hierdoor is het belangrijk om patiënten die eens zijn gediagnosticeerd met blaaskanker te blijven controleren op recidieven, vaak voor de rest van hun leven. Dit maakt blaaskanker de duurste kankersoort van diagnose tot dood.

Momenteel wordt blaaskanker gediagnostiseerd door middel van cystoscopie. Tijdens een cystoscopie wordt een endoscoop met een kleine camera via de plasbuis in de blaas gebracht. De uroloog screent de hele blaaswand, en moet op basis van deze camerabeelden bepalen wat de vervolgebehandeling wordt. Deze diagnostiek is niet goed genoeg: in 30% van de gevallen worden tumoren gemist, en in 30% van de gevallen wordt een onnodige operatie uitgevoerd, waarbij gezond weefsel wordt weggesneden.

Scinvivo wil deze blaaskankerdiagnostiek verbeteren, en ontwikkeld hiervoor een katheter die werkt met Optical Coherence Tomography (OCT). OCT is het best te vergelijken met echografie, alleen wordt er dan gebruik gemaakt van infrarood licht, in plaats van geluidsgolven. Hierdoor kan met zeer hoge resolutie tot 3 mm in het weefsel van de blaaswand gekeken worden. De zeer kleine Scinvivo katheter past in het werkkanaal van de cystoscoop, en dus ook in de huidige workflow van de uroloog. Door de uroloog te verzien van visuele dwarsdoorsnedes van de blaaswand (zogenaamde optische biopten) kan de uroloog zien of er echt een tumor in de blaaswand groeit, en hoe diep deze gegroeid is. Op deze manier kan de uroloog sneller een betere diagnose stellen, en zal het aantal onnodige operaties drastisch verminderd worden. Dit bespaard veel patiëntenleed en zal de blaaskankerzorg goedkoper maken.

Het unieke aan de Scinvivo katheter is dat deze vooruitkijkt, in hetzelfde vlak als waar de uroloog met de camera van de cystoscoop kijkt. Dit vooruitkijken wordt mogelijk gemaakt door een innovatieve micro-electro-mechanisch systeem (MEMS) spiegel die in de tip van de katheter zit. Deze spiegel is 1 bij 1,5 mm groot en voorziet de uroloog in real time van 1000 afbeeldingen per seconde. Deze spiegel is het belangrijkste onderdeel in de katheter, en ook de kern van het patent van Scinvivo.

Momenteel focust Scinvivo zich volledige op de blaaskankermarkt, omdat de medical need hier erg groot is. Uiteindelijk zal de Scinvivo katheter ook gebruikt kunnen worden voor andere holle organen zoals de longen of de darmen, en de katheter kan ook goed gebruikt worden tijdens laparoscopische operaties.

Tijdens het vroegefase traject zal Scinvivo een proof-of-concept prototype van de katheter ontwikkelen welke in het lab getest kan worden.

Voor meer informatie verwijzen we u door naar www.scinvivo.com, of kunt u contact met ons opnemen via info@scinvivo.com.

 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.