Ontwikkelen & testen inzamelapparatuur en opzetten supply chain afval-EPS | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Ontwikkelen & testen inzamelapparatuur en opzetten supply chain afval-EPS

Afval-EPS kan op verschillende plaatsen vrij komen zoals in een productieproces, op slooplocaties (zoals bij Van Nieuwpoort, en bij de leden van de stichting Pioneering), of Gemeentelijke Afvalbrengpunten (klanten van Van Nieuwpoort, 200 gemeenten). Door het afval-EPS in volume op locatie te reduceren en al een eerste scheiden van stoorstoffen kan op economische wijze een grote monostroom aan afval-EPS ingezameld worden in een straal van 250 kilometer rondom een installatie waarin dit materiaal opgewerkt wordt naar de waardevolle basisgrondstof styreen.

Om het EPS op een effectieve wijze te kunnen compacteren heeft Pureps een stof ontwikkelt die op locatie geïnjecteerd moet worden in de in te nemen stroom afval-EPS nadat deze eerst mechanisch in grootte is gereduceerd, en zware delen gescheiden zijn van het EPS. Om een installatie te ontwikkelen voor het injecteren van de werkzame stof zal samengewerkt worden met de firma Suurmond die zeer ervaren is op het vlak van fluidhandling en dosing. Het mechanische deel van deze te bouwen compacteerunit zal in samenwerking met de firma KBM Recycling worden vormgegeven. KBM Recycling is naar voren geschoven door Kingspan (partner van Pureps) en is een zeer capabele firma gebleken om het vlak van mechanisch scheiden. Deze activiteiten zullen plaats vinden in samenspraak met Van Nieuwpoort om hun EPS-afvalprobleem op te lossen. D.m.v. deze methode kan er zwaar(der) vervuild EPS-afval uit bijvoorbeeld de bouw bij Pureps aangeleverd worden die het dan omzet naar styreen. Uit dit styreen vervaardigd de firma Synthos weer half-product waar een firma als Van Nieuwpoort of andere partners van Pureps weer nieuwe producten kan maken met dezelfde kwaliteit als EPS dat momenteel nog uit fossiele grondstoffen wordt vervaardigd. Pioneering zal in deze ontwikkeling optreden als procesbegeleider.

Pioneering is een stichting met een brede ervaring in bouwinnovaties, een goed netwerk in het bedrijfsleven, maar kent ook goede contacten met de overheid en onderwijsinstellingen. Naast het begeleiden van het project zullen zijn ook een waardevolle toevoegen kunnen leveren m.b.t. het inrichten van de inzamelmethodiek en processen. Het gaat om een gezamenlijke uitvoer- test- en ontwikkelwerkzaamheden. Met deze partners is het mogelijk om niet-routinematige technologisch ontwikkelwerk uit te voeren, samenwerkingsafspraken op te stellen, en organisatorische en logistieke kant in de praktijk te testen. Aan het einde van dit project is er een compacteerunit beschikbaar die actief ingezet kan worden om een blijvende samenwerking in de supply chain van afval-EPS te realiseren.

Er wordt bekeken of binnen het bedrijf een methode ontwikkelt kan worden om intern het percentage brandvertrager van het ingezamelde EPS te bepalen. Voor het aanleveren van afval-EPS is de firma Van Nieuwpoort als leverancier van afval-EPS en transporteur naar de toekomst blijvend van belang. Om het afval-EPS in voldoende mate te kunnen inzamelen zullen later meerdere compacteerunits gebouwd moeten worden door de firma’s KBM en Suurmond die in het kader van dit project hier de benodigde ervaring mee op zullen doen waardoor het continue belang van beide systeembouwers geborgd is.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.