Poldergas voor Polderwijk | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Poldergas voor Polderwijk

In de Polderwijk in Zeewolde worden de komende tien jaar drieduizend woningen gerealiseerd met bijbehorende voorzieningen. Vanaf 2007 gaat Essent Warmte hier duurzame warmte leveren. Deze wordt afgenomen van een agrarisch bedrijf uit de omgeving, dat op het eigen erf een biomassa-vergistingsinstallatie neerzet en bij de wijk een warmtekrachtcentrale. Essent Warmte legt hiertussen een gasleiding aan. Het zorgt ook voor het warmtedistributienet in de wijk en de benodigde voorzieningen in de woningen.

Aanleiding: collectief warmteleveringsysteem

De gemeente Zeewolde heeft eind 2004 een tender uitgeschreven voor de aanleg, het beheer en de exploitatie van een collectief warmteleveringsysteem voor de nieuwe wijk Polderwijk. Hier worden van 2006 tot 2014 circa 3.150 woningen gebouwd. Bij de tender had de gemeente een minimale energieprestatie-eis voor de locatie gesteld op EPL = 7,0.

Project: duurzame warmte

Om die eis te halen, heeft Essent Warmte de woningen voorzien van duurzame warmte. Deze betrekt Essent van een agrariër uit de buurt, P. Zijlstra, die een vergistingsinstallatie voor mest en andere biomassa realiseert. Aan de rand van de woonwijk zette agrariër een warmtekrachtinstallatie, die wordt gestookt op het geproduceerde biogas. Speciaal voor dit project is de BV Biogas opgericht. De warmtekrachtcentrale kreeg een elektrisch vermogen van circa 2 MW en een thermisch vermogen van 2,6 MW. De duurzaam opgewekte ‘groene stroom’ verkocht de agrariër op de stroommarkt.

 

Biogasleiding en warmtedistributienet

Tussen de locatie van de vergistingsinstallatie en de warmtekrachtinstallatie ligt een afstand van circa 8 km. Daartussen heeft Essent Warmte een biogasleiding aangelegd. Essent Warmte heeft tevens het warmtedistributienet in de wijk aangelegd. Daarnaast stelde het energiebedrijf één of twee aardgasgestookte hulpketels op nabij de wkk-installatie, voor warmtelevering in de aanloop van het project en als piek? en reservewarmtevoorziening. Alle woningen zijn voorzien van een warmte-unit, die de warmte van het aangevoerde water overdraagt op het waternet binnen de woning. Het comfort van de warmtelevering zal uiteindelijk niet verschillen van het gebruik van een eigen cv-ketel.De EPL van de wijk komt uit op circa 8, dus beduidend boven het gestelde doel. Het verwarmen van een hele woonwijk met biogas is in Nederland nog niet eerder vertoond.

 

Meer informatie

Polderwijk in Zeewolde krijgt verwarming op biogas

Titel: Poldergas voor Polderwijk
Penvoerder: Essent Warmte B.V.
Contactpersoon: de heer W.F. Westendorp
Adres: Postbus 689, 5201 AR ‘S-HERTOGENBOSCH
Telefoonnummer: 038 – 852 41 72
E-mail: wim.westendorp@essent.nl
Website: -
Partners: Agrarisch bedrijf P. Zijlstra en gemeente Zeewolde
Looptijd: 10 maart 2006 – 10 maart 2009
Regeling: Unieke Kansen Regeling
Projectnummer: UKR03017

Geplaatst op: 02-11-2012 | Gewijzigd op: 26-04-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.