PowerMatching City II (PMC2) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

PowerMatching City II (PMC2)

In 2010 is door KEMA, ECN, Essent en Humiq het project PowerMatching City – Hoogkerk, een demonstratie van een intelligent energienet gerealiseerd, in de wijk Hoogkerk te Groningen. De huidige projectpartners willen samen met nieuwe partners het succes van deze netwerkdemonstratie voortzetten in het vervolgproject ‘PowerMatching City II’. Hier worden geavanceerde slimme energie services gedemonstreerd op basis van de bijbehorende innovatieve slimme energietechnologieën.

Aanleiding: PowerMathcing City-Hoogkerk I
De kracht van PowerMatching City II ligt in het feit dat er voortgebouwd kan worden op de complete, werkende infrastructuur voor een slim energienetwerk die in PowerMatching City - Hoogkerk I is opgebouwd. Hierdoor is het mogelijk om nieuwe slimme energieservices te demonstreren en daadwerkelijk te verrekenen waardoor de achterliggende businessmodellen en businesscase kunnen worden gevalideerd op basis van realistische praktijkervaringen.

Project: demonstratieproject is voorbeeld geïntegreerde smart grid
Het project was één van de drie demonstratieprojecten binnen het Europese Integral programma (EU FP6-038576). En had als doel een industriereferentie te realiseren voor de grootschalige implementatie van Smart Grids. Het project is succesvol afgerond en vervult een internationale voorbeeldfunctie als eerste geïntegreerde smart grid demonstratie.

Het project (25 woningen met micro WKK, hybride warmtepompen, zon-PV, ‘slimme’ huishoudelijke apparaten en elektrische voertuigen) toont aan, dat het mogelijk is om de energievoorziening te optimaliseren.

Doel: waardecreatie intelligente energiesystemen
Het doel is de waardecreatie door intelligente energiesystemen empirisch te valideren en de eisen en wensen, die de eindgebruiker aan dergelijke services en systemen stelt, inzichtelijk te maken. In PowerMatching City II komen er 30 to 50 woningen, twee “slimme” distributietrafo’s en 20 elektrische voertuigen bij. PowerMatching City II biedt ook een testcenter, waar bedrijven hun producten gaan testen in de praktijk. Het project beslaat een periode van 3 jaar en startte in september 2011.

Aansluiting visie vanuit Taskforce Intelligente Netten
De proeftuin sluit aan op de door de Taskforce Intelligente Netten opgestelde visie ‘Op weg naar intelligente netten in Nederland’ en geeft een nadere invulling aan de behoefte om praktijkervaring op te doen met slimme energienetten.

Bekijk de impressie van PowerMatching City op deze website: http://www.kema.com/services/consulting/gas/pmc2/pmc-fase2.aspx .


Titel

PowerMatching City II (PMC2)

Penvoerder

KEMA Nederland B.V.

Contactpersoon

De heer dr. ir. A. van den Noort

Adres

Postbus 9035, 6800 ET Arnhem

Telefoonnummer

050 700 9784

E-mail

Albert.vandenNoort@KEMA.com

Website

http://www.kema.com/services/consulting/gas/pmc2/pmc-fase2.aspx.

Partners

Enexis BV, Essent New Energy BV, Humiq BV, TNO, Gasunie, Hanzehogeschool Groningen, TU Delft, Technische Universiteit Eindhoven, NXP Semiconductors Netherlands BV en I-NRG BV.

Looptijd

10.09.2011 – 01.09.2014

EOS-regeling

Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN)

Projectnummer

IPINS11008

Geplaatst op: 14-12-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.