Dit project (acronym PATS 2.0, looptijd 1,5 jaar) richt zich op het ontwikkelen van de veelbesproken maar tot nu toe technologisch onvoldoende ontwikkelde industriele Pressure Assisted Thermal Sterilisation (PATS)-technologie voor het mild steriliseren van voedingsmiddelen. Voordelen van met PATS t.o.v. thermisch gesteriliseerde producten is dat ze lekker én lang houdbaar zijn. Doel van het project is om PATS d.m.v. gedegen onderzoek verder te ontwikkelen tot een industrieel toepasbare, gevalideerde procestechnologie. Probleem is dat het tot nu toe aan kennis ontbrak op het het gebied van het ontwerp van een betrouwbaar en gevalideerd industrieel toepasbaar hogedruk vat voor combinaties van ultra hoge drukken en relatief hoge temperaturen. Resultaat van het project is een gevalideerde PATS-pilotopstelling o.b.v. industrieel vatvolume. De economische waarde van het project is in potentie groot. De technologie zal een brede (mondiale) belangstelling hebben omdat hiermee voor het eerst op industriele wijze lekkere én lang houdbare producten kunnen worden gemaakt. De impact en uitstraling op de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie (conservenindustrie maar ook daarbuiten) zal groot zijn. De besparingen op grondstoffen wordt ingeschat op 8.600 ton product/j (-70% t.o.v. thermisch), op waterverbruik 10 miljoen kubieke meter water/j en op energieverbruik 62.000 GJ/j (-30-35% t.o.v. thermisch). Hulpstoffen en milieu-emissies laten zich moeilijker kwantificeren maar ook hier lijken besparingen goed realiseerbaar. PATS leidt tot volwaardige en betere alternatieven voor gesteriliseerde producten. Feit is dat smaak, textuur, vitamines en antioxidanten optimaal bewaard blijven tijdens PATS. Deze kwaliteiten, gezond, lekker en gemakkelijk, leidt veelal tot een verbeterd consumptiepatroon met een positief lange-termijn effect op de volksgezondheid.