Preventing treatment resistance and relapse of oncologic diseases: A first-in-class therapy to inhibit tumour DNA mutagenesis. | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Preventing treatment resistance and relapse of oncologic diseases: A first-in-class therapy to inhibit tumour DNA mutagenesis.

De huidige therapie voor behandeling van eierstokkanker is initieel effectief, maar bij 80-85% van de patienten keert de ziekte binnen 20 maanden terug. Dit is de grootste oorzaak van dood door kanker onder vrouwen. Het onderliggende mechanisme is een ophoping van nieuwe mutaties, waardoor de tumor zich aggressief verder ontwikkelt. De deregulatie van een specifiek enzym ligt ten grondslag aan de versnelde DNA mutaties en de therapie-resistentie. Remming van dit enzym is dus een veelbelovende strategie om de overlevingskans van eierstokkanker patienten drastisch te verhogen. In het ANTILAPSE project zal een first-in-class medicijn ontwikkeld worden dat de DNA mutagenese in kankercellen voorkomt door het verantwoordelijke enzym te remmen. Tijdens het porject zal het ANTILAPSE consortium data verzamelen om de therapie preklinisch te valideren en aan de regulatoire eisen voor klinische vervolgstudies te voldoen. De therapie zal verder ontwikkeld worden om GLP-toxiciteitsstudies te starten. De partners zullen inkomsten genereren door een licentieovereenkomst te tekenen met een root farmaceutisch bedrijf voor klinische ontwikkeling en commercialisatie van het medicijn. We verwachten een totaal van upfront en milestone betalingen van ongeveer 16 M Euro in 2025 en 300 M Euro totaal tot 2030 en 10% royalties over de verkoop van het medicijn (2.3 M Euro vanaf 2030). Cytura heeft een sterke track record in het sluiten van vergelijkbare deals. ANTILAPSE zal daarnaast muismodellen en bioinformatica-services ontwikkelen, waarvan in 2024 inkomsten verwacht worden op basis van uitlicenseren en explotatie door middel van service contracten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.