Removing the bottleneck in second generation bio-ethanol production: Boosting the action of novel enzymes by understanding the loosening of the architecture of cell walls from corn | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Removing the bottleneck in second generation bio-ethanol production: Boosting the action of novel enzymes by understanding the loosening of the architecture of cell walls from corn

Dit project ontwikkelt een belangrijk deel van de technologie die nodig is voor de productie van tweede generatie biobrandstoffen. Het gaat om de omzetting van reststromen uit de maïsteelt naar suikers, die in een volgende fase kunnen worden omgezet in ethanol. Meer in het bijzonder heeft het project als doel de enzymatische omzetting van hemicellulose uit de reststromen.

Aanleiding: benutten van resten maïsplant voor biobrandstof
Voor het maken van bio-ethanol wordt op grote schaal gebruik gemaakt van zetmeel uit maïs. Bij dit productieproces blijven polysacchariden over (cellulose en hemicellulose), waarvoor alleen laagwaardige toepassingen bestaan. De resten van de maïsplant, waarin ook veel cellulose en hemicellulose zit, worden helemaal niet benut voor het maken van biobrandstof.

Project: suikers winnen uit hemicellulose voor productie van bio-ethanol
Uit het oogpunt van zowel duurzaamheid als economie zou het grote winst betekenen als het lukt om uit cellulose en hemicellulose monomere suikers vrij te maken, die vervolgens zijn om te zetten in ethanol. Naar verwachting beschikt het bedrijf Nedalco over gisten die bij dat laatste proces nodig zijn. Voor het vrijmaken van suikers uit cellulose en hemicellulose is echter nog nieuwe technologie nodig. Die heeft dit project ontwikkeld. Daarbij heeft de aandacht zich gericht op hemicellulose, omdat dit de belangrijkste fractie is in vezels, kolven, stengels en bladeren van maïs.

Onderzoek
Bij de hydrolyse van hemicellulose, of nauwkeuriger gesteld de glucurono-arabinoxylanen (GAX) hierin, spelen enzymen een grote rol. Dit project heeft onderzocht of hiervoor geschikte typen op de markt beschikbaar zijn. Daarnaast heeft het project gezocht naar voorbehandelingsmethoden om de celwand van hemicellulose beter doordringbaar te maken voor de gevonden of ontwikkelde enzymen. Doel hiervan is de omzettingssnelheid te verhogen.

Projectpartners
Het project is gecoördineerd door ethanolproducent Koninklijke Nedalco. Die verwacht grote winst te kunnen behalen uit de ontwikkeling van een productietechnologie voor tweede generatie motorbrandstoffen. Samenwerkingspartner is het Laboratorium voor Levensmiddelenchemie van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR). Dat heeft een grote reputatie op het gebied van polysaccharideonderzoek. Als derde partij is het Deense bedrijf Novozymes bij het project betrokken. Dit bedrijf levert nieuwe enzymen in ruil voor kennis over de onderzoeksresultaten.

Titel

Removing the bottleneck in second generation bio-ethanol production: Boosting the action of novel enzymes by understanding the loosening of the architecture of cell walls from corn

Penvoerder

Koninklijke Nedalco BV

Contactpersoon

Mevrouw M.A. Kabel

Adres

Postbus 6, 4600 AA BERGEN OP ZOOM

Telefoonnummer

0164 – 21 34 00

E-mail

m.kabel@nedalco.nl

Website

www.nedalco.nl

Partners

Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Looptijd

1 april 2009 – 31 maart 2012

EOS-regeling

Korte Termijn Onderzoek

Projectnummer

KTOT01010



Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.