Repareren en recyclen klimschoenen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Repareren en recyclen klimschoenen

De klimsport heeft haar wortels in de natuur, maar specifiek de klimschoenen worden nog niet duurzaam verwerkt. Het doel van dit project is om zo duurzaam mogelijk klimschoenen binnen Nederland te gebruiken en verwerken, aangezien dit momenteel een afvalstroom is van 80.000 kg op jaarbasis.

Om dit doel te bereiken is een complete keten van organisaties opgezet die de keten op veel fronten sluiten. De keten start bij boulderhalketen Monk, waar de eindgebruiker de sport beoefend. Vandaar worden de versleten schoenen door Stichting Clean Climber opgehaald en gesorteerd voor reparatie of recycling. Schoenmakerij Stultiens neemt de reparatie op zich terwijl Sympany de recycling op zich neemt. Stockz zal van de grootste recyclingstroom sportmatten maken die aan boulderhalketen verkocht worden. Op deze manier is de keten rond voor reparatie en voor de grootste recyclingstroom, namelijk rubber, rond voor recycling. De overige recyclingstromen worden tijdens dit project onderzocht.

Aan het einde van dit onderzoek moet er een complete keten staan die blijft bestaan en voor alle betrokken organisaties hun individuele belangen behartigd. Daarnaast zullen de resultaten van de onderzoeken naar mogelijke materiaalstromen inzicht geven in de mogelijke andere materiaalstromen en de mogelijkheden van recycling buiten de klimsector. Wij hebben er, door de intrinsieke motivaties rond duurzaamheid en het aanboren van nieuwe markten, het volste vertrouwen in dat deze keten zal blijven bestaan en zal groeien.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.