Restwarmte Opwaarderen met Sorptie en Akoestische technologie (ROSA) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Restwarmte Opwaarderen met Sorptie en Akoestische technologie (ROSA)

In de industrie gaat nog steeds veel restwarmte verloren. Dat komt doordat bestaande warmtepompsystemen niet bij hogere temperatuurniveaus kunnen werken en geen grote energielift kunnen realiseren. In twee andere EOS-LT-projecten werkte ECN aan de ontwikkeling van thermochemische en thermo-akoestische warmtepompen, die dit in principe wel kunnen. In dit project zijn beide technologieën ontwikkeld tot benchscale-niveau.

Aanleiding: restwarmte vaak niet opnieuw benut
In de Nederlandse industrie komt nog steeds veel restwarmte vrij die niet opnieuw kan worden benut. Een toename van het hergebruik kan tot aanzienlijke besparingen leiden en kan een substantiële bijdrage leveren aan het Kyotoprotocol. Het probleem van het hergebruik van industriële restwarmte is de mismatch tussen vraag en aanbod, qua temperatuur, tijd of locatie. Warmtepompen kunnen dit probleem in principe oplossen, maar de huidige installaties werken niet op hogere temperatuurniveaus en kunnen geen grote temperatuurlifts genereren. Systemen op basis van sorptie- en thermo-akoestische technologie zouden dit wel kunnen.

Project: warmtepompsystemen met sorptie- en thermo-akoestische technologie
In twee andere EOS-LT projecten is thermochemische en thermo-akoestische basistechnologie ontwikkeld, bedoeld voor diverse toepassingen. Dit project heeft de relatie naar de markt gelegd via onderzoek naar de randvoorwaarden die de markt stelt en naar het optimale warmtewisselaarsconcept voor beide technologieën. Vervolgens zijn voor beide technologieën testopstellingen gemaakt en onderzocht. Tegelijkertijd vond er sociaal-wetenschappelijk onderzoek plaats naar implementatieaspecten. Het project eindigde met een technische en economische evaluatie. Als resultaat is gestreefd naar twee warmtepompsystemen op benchscale-niveau.

Winst: energiebesparing van 30 PJ per jaar in Nederland
Het consortium dat aan dit project werkte, bestond uit drie partijen die hun eigen specifieke kennis in hebben gebracht: ECN (sorptie- en akoestische technologie), Bronswerk en Dahlman (detailontwerp productie en bouw van apparaten voor de procesindustrie). Daarnaast hebben vier andere partijen die meegedacht en bijgedragen aan het marktonderzoek en de eindevaluatie van het project: Corus, ExxonMobil, Huntsman en Unilever. Dankzij dit project is een energiebesparing in beeld gekomen van 30 PJ per jaar in Nederland.

Titel:

Restwarmte Opwaarderen met Sorptie en Akoestische technologie (ROSA)

Penvoerder:

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)

Contactpersoon:

de heer S. Spoelstra

Adres:

Postbus 1, 1755 ZG PETTEN

Telefoonnummer:

0224 – 56 45 23

E-mail:

spoelstra@ecn.nl

Website:

www.ecn.nl

Partners:

Bronswerk Heat Transfer BV en Technisch Bureau Dahlman BV

Looptijd:

1 februari 2008 – 31 december 2009

EOS-regeling:

Lange Termijn

Projectnummer:

LT07022



Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.