Robot zorgt voor voedzame biologische graasweides | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Robot zorgt voor voedzame biologische graasweides

Het onkruid Ridderzuring kan grote delen van graasweides bezetten en vermindert daarmee de voedingswaarde voor het vee. Het ERA-NET project DockWeeder verbeterde een robot die dit onkruid detecteert en meteen vernietigt, zonder gebruik van chemische middelen. Een uitkomst voor biologische veehouderijen.

Ridderzuring is een bekende plaaggeest voor veehouders. “Het onkruid kan de grasopbrengst van weides wel met 10 tot 40 procent reduceren”, legt onderzoeker Frits van Evert uit van Wageningen University & Research. “In de reguliere landbouw worden herbiciden ingezet om Ridderzuring te verdelgen, maar dat is in de biologische bedrijfstak niet mogelijk. En handmatig verwijderen is erg arbeidsintensief.” Koeien eten de Ridderzuring wel op, maar het bevat veel minder voedingsstoffen en kan bij grote inname effect hebben op de gezondheid vanwege het hoge gehalte aan oxaalzuur.
 
Een veelbelovende oplossing is een robot die detectiesensoren combineert met een instrument om Ridderzurig direct op een milieuvriendelijk wijze te vernietigen. Van Evert coördineerde in 2016 en 2017 het ERA-NET project DockWeeder dat deze robot een stap dichterbij marktintroductie bracht. De onderzoekers uit Zwitserland, Frankrijk, Denemarken en Nederland hebben de herkenningstechniek (‘deep learning’) verbeterd, evenals het instrument dat onkruid met heet water verdelgt. “De resterende uitdaging zit vooral in het combineren van de verschillende technieken op de robot zelf.”

Het ministerie van Economische Zaken  financierde de Nederlandse inzet. Voor Van Evert was dit zijn eerste ERA-NET project. Hij vindt het een prettig instrument. “De projectvoorstellen mogen beknopter zijn dan bij andere Horizon 2020 instrumenten, dat scheelt veel schrijftijd. Daarbij is de slagingskans meestal hoger.” Het project DockWeeder was uitgeschreven onder de tweede call van ERA-NET ICT-Agri. Tijdens een slotbijeenkomst konden de onderzoekers van de verschillende projecten binnen deze call ervaringen uitwisselen. “Een mooie gelegenheid om Europese collega’s te spreken en waardevolle kennis op te doen.”

Resultaten

  • Herkenningstechniek (‘deep learning’) voor Ridderzuring verbeterd, evenals een instrument om met heet water onkruid te verdelgen.
  • Drie wetenschappelijke publicaties en zes presentaties op bijeenkomsten.
  • Europese samenwerking geïntensiveerd.

Projectgegevens 

  • Project acronym: DockWeeder
  • ERA-NET: ICT-Agri 2
  • Deelnemers: Zwitserland (Bachmann AG, IMS & Agroscope), Frankrijk (Pilgrim & Terrena Innovation), Denemarken (Aalborg University) en Nederland (Wageningen University & Research)
  • Totale projectkosten: € 430.000
  • Projectduur: januari 2016 tot december 2017
  • Project website: www.dockweeder.eu

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.