SAVEGAS: Snelle Analyse van Variabele En duurzame GASsamenstellingen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

SAVEGAS: Snelle Analyse van Variabele En duurzame GASsamenstellingen

Is het mogelijk een (veelzijdig) gas samenstellings analyse instrument te maken, welke voldoet aan de eisen om op verschillende en ook nieuwe locaties in het gas netwerk ingezet te worden? Is 20-30 seconden technisch haalbaar? Kan dit voor een verkoopprijs van onder de 10000 euro op de markt worden gezet met een goede winstmarge? Wat zijn de internationale kansen en mogelijkheden?

Projectdoel

Het projectdoel is om de technische en commerciële haalbaarheid voor het ontwikkelen van een snel nauwkeurig gasmengsel analyse instrument op basis van bestaande en nieuwe micro-GC technologie en kennis te toetsen. Het instrument is veelzijdig en kan worden toegepast voor allerlei soorten gas in variabele gassamenstellingen (H-gas, G-gas, groen gas, biogas, H2-gas et cetera) voor industriële gebruikers. Dit betekent dat het resultaat moet leiden tot de marktgevraagde specificaties van zo’n instrument, alsmede de onderbouwing dat deze specificaties haalbaar zijn en voor welke kosten.

Door het ontwikkelen van een zeer nauwkeurig en snel apparaat voor het analyseren van gas samenstellingen, kunnen variaties van het gas online/continu gemonitord worden. Voordeel van het snel monitoren van samenstelling en verbrandingswaarden maakt dat dit apparaat gebruikt kan worden bij het regelen of mengen van gas compositie. Het gebruik van een nieuwe geïntegreerde micro chip technologie kan op deze manier een belangrijke bijdrage leveren om wisselend aanbod van gas nog beter te kunnen beheersen en de bredere gassamenstelling zonder complicaties of nadelige gevolgen voor het milieu te kunnen gebruiken.

Voor het fase 1 SAVEGAS project zijn de volgende activiteiten gedefinieerd:

  1. Het bouwen van een test opstelling
  2. Het ontwikkelen van een meetmethode
  3. Het scannen van de markt en het definiëren van de target product specificaties
  4. Het ontwerpen en bouwen en testen van een micro GC gas analyzer
  5. Het uitvoeren van aardgas veld testen alsmede het preparen van de produktie
Resultaten
Een on-line micro GC (aardgas) analyzer is ontwikkeld, in het veld getest en in produktie genomen. Het instrument kan een volledige, accurate en reproduceerbare (aard)gas samenstelling analyseren in 30-60 seconden tijd. Dit is een factor 3-10 sneller dan huidige proces GC’s, en hiermee maakt het het monitoren van snellere veranderende gasmengsels mogelijk. Tevens is het apparaat veel compacter: 4 parallelle GC’s in een behuizing ter grootte van een lunch box.
 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.