Seaweed bio-refinery | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Seaweed bio-refinery

Het verwerken van biomassa uit zee (zeewieren) staat nog in de kinderschoenen. Vrijwel alles is nieuw. De belangrijkste resultaten van dit fundamentele onderzoek zijn inzicht in welke groene grondstoffen uit zeewieren gewonnen kunnen worden, met het liefst daar achteraan een eerste ontwerp van verwerkingsketens in de bioraffinage van zeewier.

Aanleiding: 'bio-based economy' nu alleen met biomassa van land
Het vervangen van aardolie als basis van energie en producten door biomassa - de 'bio-based economy' - is een belangrijke route naar vermindering van CO2-uitstoot. Bioraffinage is het op duurzame wijze verwerken van biomassa tot een breed spectrum van producten inclusief elektriciteit en warmte, à la de raffinage van aardolie. Het is tot op heden echter geheel gericht op biomassa afkomstig van het land.

Project: bioraffinage van zeewier
Het potentieel van zeewier, hoewel nog niet helemaal bekend, is enorm. Denk aan voedsel, veevoer, hoog- en laagwaardige chemicaliën, brandstoffen, elektriciteit en warmte. Voor bioraffinage van zeewier moet echter vrijwel geheel uitgezocht worden welke grondstoffen gewonnen kunnen worden en welke processen daarvoor bruikbaar zijn. Dit fundamentele onderzoek moet veel daarvoor benodigde kennis opleveren.

Het consortium is daarbij uitgegaan van een tweetraps raffinageproces. Eerst wordt het verse zeewier voorbehandeld: het wordt onder andere gedroogd en de celstructuren worden afgebroken. Daarna worden de verkregen grondstoffen zoveel mogelijk verwerkt tot groene grondstoffen en energiedragers. De twee trappen zijn zowel apart als in een geïntegreerd proces onderzocht.

Resultaat: eerste ontwerp verwerkingsketens
Een belangrijk resultaat is een eerste ontwerp van verwerkingsketens, dat getoetst wordt op economische en maatschappelijke aspecten alsmede milieuaspecten.

Projectpartners
Het consortium bestaat uit ECN, Wageningen University and Research Centre Agrotechnology and Food Sciences Group, WUR Plant Research International, Associatie Tehnologie Overdracht Noord-Holland, en PROCES Groningen B.V. Inmiddels hebben zich ook al industriële parterns en zelfs een multinational gemeld om zich aan te sluiten.

Titel:

Seaweed bio-refinery

Penvoerder:

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)

Contactpersoon:

De heer J.W. van Hal

Adres:

Postbus 1, 1755 ZG PETTEN

Telefoonnummer:

0224 - 56 42 97

E-mail:

vanhal@ecn.nl

Website:

www.ecn.nl

Partners:

Wageningen University and Research Centre Agrotechnology and Food Sciences Group, WUR Plant Research International, Associatie Technologie Overdracht Noord-Holland, PROCES Groningen

Looptijd:

1 september 2009 – 1 september 2013

EOS-regeling:

Lange Termijn / ECN-consortia

Projectnummer:

LT08027



Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.