Sigarettenfilters circulair | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Sigarettenfilters circulair

In deze circulaire keten worden gerookte sigarettenfilters gebruikt bij de productie van nieuwe hoogwaardige brillen. De sigarettenfilters worden door de eerste deelnemer Peukenzee apart ingezameld bij festivals, organisaties en opgehaald door middel van campagnes. De sigarettenfilters worden afgeleverd bij Spark904 die het cellulose acetaat uit de filter gaat scheiden van aanwezige afvalstoffen. Dit resulteert in een product dat geschikt is voor partner Egmond Plastic die op zijn beurt het cellulose acetaat spuitgiet tot brilmontuur. De gerecycled brilmonturen van sigarettenfilters worden afgenomen door Dick Moby en verkocht aan de consument.

Met het creƫren van deze nieuwe circulaire stroom hoeft de 2 miljoen kg aan sigarettenfilters niet te worden verbrand of weggegooid in de natuur, wat het project een potentiele CO2 besparing biedt van 52 miljoen kg CO2. Daarnaast heeft het circulair maken van deze keten ervoor gezorgd dat er meer bewustwording is ontstaan over het sigarettenafvalprobleem waardoor er minder sigaretten in de natuur belanden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.