SmartProofS | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

SmartProofS

In de toekomstige duurzame elektriciteitvoorziening is een belangrijke rol weggelegd voor microwarmtekracht en andere vormen van decentrale opwekking van elektriciteit. Om grote aantallen van deze installaties in te kunnen passen in het elektriciteitnet, heeft dit project een Smart Power System (SPS) ontwikkeld.

Aanleiding: net onvoldoende ingericht op hoeveelheden decentrale elektriciteit
De komende decennia zullen steeds meer en verschillende soorten decentrale elektriciteit worden opgewekt via wind, zon en biomassa. Daarnaast zal micro-warmtekracht (micro-wkk) een grote rol gaan spelen met mogelijk 2,1 tot 4,1 miljoen installaties in 2030. Het huidige elektriciteitsnet is niet ontworpen op dergelijke enorme aantallen decentrale elektriciteitopwekkers op laagspanningsniveau. Daarom zullen niet alleen de opwekking van elektriciteit, maar ook het elektriciteitsnet een transitie moeten ondergaan.

Project: decentrale elektriciteitsopwekkers en groepen aansturen en optimaliseren
Een oplossing is een Smart Power System (SPS). Dit systeem stemt het aanbod en de afname van elektriciteit op elkaar af en voorkomt instabiliteit in de elektriciteitsvoorziening. Een SPS koppelt een verzameling van elektriciteit producerende en verbruikende installaties en laat deze functioneren als een virtuele elektriciteitscentrale (Virtual Power Plant). Ook biedt een SPS de mogelijkheid om de (nieuwe) energiestromen in de elektriciteitsvoorziening te registreren en in het economisch verkeer te verrekenen. Dit project onderzocht en ontwikkelde een SPS. Het beoogde resultaat was een proof of concept van een betrouwbaar en betaalbaar systeem. Dit concept-SPS vormt de basis vormen voor verdere productontwikkeling.

Partners
Het project is uitgevoerd door een consortium van partijen onder de naam SmartProofS. Hierin waren alle relevante ketenpartners vertegenwoordigd, te weten de netbeheerders (Enexis, Liander en Stedin), energieonderzoeksinstituten (ECN, TNO-ICT), ICT-expertise (ICT Embedded BV) en een maatschappelijke organisatie (Energy Valley). Het project werkte tegelijkertijd aan vier thema's: infrastructuur, ICT, administratieve processen en business cases. Rondom elk thema was een mix van markt- en onderzoeksexpertise gegroepeerd.

Titel SmartProofS
Penvoerder Humiq BV
Contactpersoon De heer M. van der Laan
Adres Kadijk 7, 9747 AT Groningen
Telefoonnummer 050 – 800 72 00
E-mail marten.van.der.laan@humiq.nl
Website www.humiq.nl
Partners Enexis, Liander, Stedin, ECN, TNO-ICT en Energy Valley
Looptijd 13 september 2007 – 31 december 2010
EOS-regeling Energie en Samenwerkingsprojecten
Projectnummer IS074001

Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/IS074001.pdf

Geplaatst op: 11-01-2013 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.