Snel zicht op ziekten bij landbouwhuisdieren | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Snel zicht op ziekten bij landbouwhuisdieren

Met regelmaat wordt de veehouderij opgeschrikt door een ziekte-uitbraak. Naast het dierenleed levert dat ook veel economische schade op en is het een ingrijpende gebeurtenis voor de veehouders. Het ERA-NET project ‘Early Detection Data’ heeft  onderzocht of het mogelijk is door analyse van gegevens van veehouderijbedrijven de introductie van ziekten in een land of gebied te detecteren. De uitbraken van Schmallenbergvirus en Blauw-tongvirus bleken bruikbaar om de analytische methoden te valideren.

Het blauwtongvirus treft binnen Europa vooral zuidelijke lidstaten. In 2006 en 2007 waren er ook uitbraken bij schapen en rundvee in Nederland, België en Duitsland. Volgens LTO Nederland bedroeg de totale schade die blauwtong in 2007 heeft veroorzaakt ongeveer 81 miljoen euro. “Een snelle detectie brengt duidelijkheid op het gebied van diergezondheid en rust in de markt. Dat is ontzettend belangrijk”, aldus Paul Wever van GD uit Deventer. “Ook al kan je het dierenleed en de schade vaak maar beperkt verminderen, dan is het toch belangrijk zo snel mogelijk te weten wat er speelt.”

Eén van de redenen waarom coördinator Wever en zijn Franse en Belgische consortiumpartners hun ERA-NET-project uit 2011-2013 hebben toegespitst op de virussen blauwtong en Schmallenberg is dat zij bekend waren met de ontwikkeling van de epidemieën toen deze ziekten in deze landen binnen kwamen. “Zo konden we de methodiek valideren”, vervolgt Wever. De resultaten van dit door het ministerie van Economische Zaken  ondersteunde onderzoek zijn in principe breed toepasbaar. “Het heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat GD nu voor de Nederlandse melkveehouders gegevens van de melkproductie analyseert. We speuren naar afwijkingen in tijd en geografie die duiden op ziekten die breed in de sector kunnen spelen.” De methode is een aanvulling op andere manieren om de diergezondheid te bewaken.

Voor Wever is Europese samenwerking geen dagelijkse kost. “We bekijken van geval tot geval of we meedoen. Voor dit onderzoek konden we samenwerken met zeer deskundige partners die net als wij dicht op de praktijk zitten, beschikten over gegevens en bovendien kennis van andere disciplines meebrachten. De Franse universiteit ontwikkelde de modellen, wij pasten de modellen toe en het Belgische onderzoekscentrum vergeleek de ontwikkelde systematiek met andere systemen. Door het beperkte aantal partners konden we efficiënt samenwerken. Zo vulden we elkaar perfect aan en creëerden meerwaarde!”

Resultaten

  • Parameters gevonden om door analyse van gegevens van veehouderijen verschijnselen van dierziekten te kunnen detecteren.
  • Toepassing van de systematiek in de dagelijkse praktijk.
  • Europese samenwerking geïntensiveerd.
  • 5 wetenschappelijk publicaties en 7 presentaties op congressen.

Projectgegevens                                       

  • Project acronym: Early Detection Data - Improving early detection of emerging vector borne diseases by using existing production and diagnostic data
  • ERA-NET: EMIDA (sinds 2012: ANIHWA)
  • Deelnemers: België (CODA-CERVA: Veterinary and Agrochemical Research Centre), Frankrijk (École nationale vétérinaire, agroalimentaire et de l'alimentation, Nantes-Atlantique) en Nederland (GD Animal Health Deventer)
  • Totale projectkosten: € 468.794
  • Projectduur: november 2011 tot december 2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.