SPLASH : Sustainable PLA based Hockey and other sport clothing | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

SPLASH : Sustainable PLA based Hockey and other sport clothing

In Nederland sport 60% van de mensen. Er zijn er bijna 10.000.000 mensen die wekelijks sporten (bron: NOCNSF 2020). Deze sporters kopen grote hoeveelheden (sport)textiel, om te gebruiken en vervolgens af te danken. Jaarlijks gooien Nederlanders bijna 140 miljoen kilo textiel in de kledingbakken; dat zijn circa 25 kledingstukken, waarvan waarschijnlijk één of meerdere sporttenues. De sportkleding wordt geschat op 10 % van het totaal. De consument wordt zich er echter steeds meer van bewust dat het massale, razendsnelle produceren, gebruiken en afdanken van (sport)kleding leidt tot onder andere CO2-uitstoot, plasticsoep en vervuiling van grond en water.

In 2016, is het Rijksbrede programma ‘Nederland Circulair in 2050’ gestart. Nederland streeft ernaar om in 2050 een volledig circulaire economie te bereiken. In 2030 moet het gebruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen) met de helft te verminderd zijn. Dit kan worden bereikt door afval te hergebruiken als nieuwe grondstof. Mogelijk zullen dan ook de sportclubs worden gevraagd om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie.

Arapaha heeft alle (technische) kennis in huis om op basis van geavanceerde bio-based materialen en nieuwe technologieën een circulaire sportkleding propositie te ontwikkelen. De (sport)kleding markt wordt door Arapaha gezien als een aantrekkelijke markt . Dit is een industrie die om kleding vraagt met bepaalde functionele eigenschappen zoals vochtdoorlaatbaarheid of sterkte en daarom ook kan besluiten voor op te lopen in de ontwikkeling van duurzame concepten. Er bestaat een groeiende markt, c.q. een grote groep ‘bewuste’ sporters, die een wens heeft naar sportkleding, die verantwoord kan worden gebruikt en kan worden gerecycled.

Het productie volume van biogebaseerde plastics groeit hard, waarvan het volume van polymelkzuur (PLA) het grootste is, en begint nu zodanig groot te worden dat het gaat lonen om het te scheiden uit de grote stroom afval. PLA heeft een chemische structuur die aan de ene kant chemische recycling van PLA relatief makkelijk mogelijk maakt, en aan de andere kant is er een hele grote range aan technische eigenschappen te realiseren met PLA. Als PLA dus na de gebruiksfase uit de afvalstroom gesorteerd kan worden is het mogelijk om de grondstof beschikbaar te gaan maken voor mechanische of chemische recycling. Al met al wordt er dus een enorme berg afval van sportkleding gemaakt, zijn er hele goede alternatieven op basis van biogebaseerde plastics met een hele lage CO2 footprint, en is de recycling zodanig ver ontwikkeld dat een echt gesloten keten aanpak reëel begint te worden.

Vandaar dit project om de keten te sluiten voor volledig recyclebare sportkleding op basis van biogebaseerde plastics. Het project wordt uitgevoerd door een consortium van Arapaha BV, DyeCoo Textile Systems BV, Circotex BV, Optima Textiles B.V., Stichting Fabriek Fris en Fikagear BV onder procesbegeleiding van I-Novalis en is in 5 fasen verdeeld (1. Ontwikkelen van sporttextiel, 2. Aanverven van breisels, 3. ontwikkeling van prototypes (kleding), 4. Recycling, LCA en sluiten van de kringloop, 5. Evaluatie en marktconcept). De doelstelling van het project is om alle stappen te onderzoeken en evalueren om zo een gezamenlijk businessplan op te stellen om na het project de lancering van de producten zoals ontwikkeld en getest via dit project mogelijk te maken.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.